Gryczane naleśniki z Nutellą z batata. BLW.

Naleśniki z kaszy gryczanej (👈 klik po przepis) są u nas hitem od kiedy pierwszy raz je zrobiłam. Ja uwielbiam je smażyć, bo gotowe są w 5 minut, a Kalinka chętnie je zjada w zawrotnym tempie. Chcąc urozmaicać nasze menu i przemycać córce warzywa gdzie tylko się da postanowiłam zrobić domową Nutellę z batata. Krem wyszedł delikatny i aksamitny, a batat był wręcz niewyczuwalny. Naleśniki posmarowane „ziemniaczaną” Nutellą smakowały nawet tacie.  

Nutella zawiera kakao i masło orzechowe. Oba te produkty powinno się podać dziecku dopiero po roku. Jeżeli chcesz zaserwować naleśniki młodszemu bobaskowi to zamień kakao na karob, a masło orzechowe na zmielone pestki dyni i nasiona słonecznika. 

Domowa Nutella z batata
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 1/2 dużego batata (lub 1 mały)
  2. 1 dojrzały banan
  3. 1 łyżka masła orzechowego (100% bez soli)
  4. 1 łyżeczka kakao (można dać więcej jeżeli smak ma być bardziej czekoladowy)
  5. 1 łyżka migdałów w płatkach (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
  1. Batata myję,obieram i kroję w kostkę, a następnie gotuję na parze.
  2. Miękkiego batata studzę i umieszczam w kielichu blendera. Dodaję banana, masło orzechowe i kakao. Miksuję na gładki krem.
  3. Posypuję migdałami w płatkach i podaję wraz z naleśnikami gryczanymi (👆link do przepisu powyżej).
Uwagi
  1. Dla dzieci poniżej roku kakao zastąp karobem, a masło orzechowe zmielonymi pestkami dyni i nasionami słonecznika.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
domowa nutella z batata

domowa nutella z batata


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *