Naleśniki z kaszy gryczanej (👈 klik po przepis) są u nas hitem od kiedy pierwszy raz je zrobiłam. Ja uwielbiam je smażyć, bo gotowe są w 5 minut, a Kalinka chętnie je zjada w zawrotnym tempie. Chcąc urozmaicać nasze menu i przemycać córce warzywa gdzie tylko się da postanowiłam zrobić domową Nutellę z batata. Krem wyszedł delikatny i aksamitny, a batat był wręcz niewyczuwalny. Naleśniki posmarowane „ziemniaczaną” Nutellą smakowały nawet tacie.
Nutella zawiera kakao i masło orzechowe. Oba te produkty powinno się podać dziecku dopiero po roku. Jeżeli chcesz zaserwować naleśniki młodszemu bobaskowi to zamień kakao na karob, a masło orzechowe na zmielone pestki dyni i nasiona słonecznika.

Domowa Nutella z batata
2017-12-28 14:04:16

Drukuj przepis
Lista składników
- 1/2 dużego batata (lub 1 mały)
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka masła orzechowego (100% bez soli)
- 1 łyżeczka kakao (można dać więcej jeżeli smak ma być bardziej czekoladowy)
- 1 łyżka migdałów w płatkach (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Batata myję,obieram i kroję w kostkę, a następnie gotuję na parze.
- Miękkiego batata studzę i umieszczam w kielichu blendera. Dodaję banana, masło orzechowe i kakao. Miksuję na gładki krem.
- Posypuję migdałami w płatkach i podaję wraz z naleśnikami gryczanymi (👆link do przepisu powyżej).
Uwagi
- Dla dzieci poniżej roku kakao zastąp karobem, a masło orzechowe zmielonymi pestkami dyni i nasionami słonecznika.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
