Gofry na kata? Ale jak to możliwe?! A no możliwe jeśli użyje się odpowiednich składników. Zapraszam po przepis na gofry z kaszy jaglanej i karobu. Oba składniki mają sile właściwości odśluzowujące, więc idealnie sprawdzą się na jesienno-zimowe katarki. Oczywiście trzeba pamiętać, aby jaglankę i karob spożywać regularnie, a nie wyłącznie gdy dopadnie glutek.
Jeśli w Twoim sklepie nie ma karobu to polecam zamówić online ten karob (klik).
Do przygotowania gofrów wykorzystam gofrownicę Dezal model 301.5 o mocy 1300 W.
Gofry jaglano-karobowe
Lista składników:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju + olej do posmarowania gofrownicy
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki wody, mleka lub napoju roślinnego (używam sojowego)
- 2 łyżki karobu
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną płuczę kilka razy w gorącej wodzie. Przekładam do garnka i zalewam podwójną ilością czystej wody (lub mleka). Gotuję pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę i zrobi się miękka (ok 20 minut). Pozostawiam kaszę do przestudzenia bez podnoszenia pokrywki. Kaszy można ugotować więcej i przechowywać ją w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 3-4 dni.
- Do miski wkładam ugotowaną kaszę, wbijam jajka, wlewam olej i mleko oraz dosypuję karob. Składniki dokładnie blinduję. Następnie dosypuję mąkę i mieszam całość. Wykorzystując blender kielichowy wysokoobrotowy można od razu zmiksować wszystkie składniki.
- Jeśli ciasto jest zbyt płynne można dosypać 1-2 łyżki mąki. Jeśli wyszło zbyt gęste dolać kapkę wody lub mleka.
- Rozgrzewam gofrownicę. Gdy jest gorąca za pomocą pędzelka smaruję ją odrobiną oleju. Wylewam ciasto na rozgrzane płytki i piekę gofry do momentu aż para przestanie uciekać. Nie należy wcześniej otwierać gofrownicy, ponieważ gofry mogą rozwarstwić się. Studzę gofry na kratce.
Jeśli podoba Ci się ten wpis postaw mi kawę ☕️




