Gofry z fasoli. BLW.

Strączki powinny być obecne w naszej codziennej diecie. To niezwykle wartościowa grupa produktów bogata w cenne składniki odżywcze. Jak jeść ich odpowiednią ilość? Upychać wszędzie gdzie się da. Jednym z moich ulubionych sposobów na zwiększenie ilości zjadanej fasoli są gofry. 

Do przygotowania gofrów wykorzystam gofrownicę Dezal model 301.5 o mocy 1300 W.

gofry z fasoli dla dzieci

Gofry z fasoli idealne dla dzieci

Lista składników:

  • 1 szklanka białej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
  • 1 szklanka mleka (używam napoju roślinnego z wapniem)
  • 1 szklanka mąki (pszenna lub orkiszowa jasna)
  • 30 ml oleju
  • 1 jajko 

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki na gofry umieszczam w kielichu blendera. Jeśli używam fasoli z puszki to należy bardzo dokładnie opłukać ją z zalewy. Blenduję składniki na wysokich obrotach, aby fasola dokładnie rozdrobniła się. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję przypominającą śmietanę.
  • W przypadku blendera ręcznego typu żyrafa należy w pierwszej kolejności blindować fasolę z mlekiem, olejem i jajkiem, a dopiero później dosypać mąkę. 
  • Rozgrzewam płytki gofrownicy i smaruję je olejem. Wylewam ciasto na gorące płytki, a następnie piekę gofry do momentu aż para przestanie uciekać. Studzę gofry na kratce. 

Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama 

gofry z fasoli dla dzieci
gofry z fasoli dla dzieci