Strączki powinny być obecne w naszej codziennej diecie. To niezwykle wartościowa grupa produktów bogata w cenne składniki odżywcze. Jak jeść ich odpowiednią ilość? Upychać wszędzie gdzie się da. Jednym z moich ulubionych sposobów na zwiększenie ilości zjadanej fasoli są gofry.
Do przygotowania gofrów wykorzystam gofrownicę Dezal model 301.5 o mocy 1300 W.

Gofry z fasoli idealne dla dzieci
Lista składników:
- 1 szklanka białej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
- 1 szklanka mleka (używam napoju roślinnego z wapniem)
- 1 szklanka mąki (pszenna lub orkiszowa jasna)
- 30 ml oleju
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na gofry umieszczam w kielichu blendera. Jeśli używam fasoli z puszki to należy bardzo dokładnie opłukać ją z zalewy. Blenduję składniki na wysokich obrotach, aby fasola dokładnie rozdrobniła się. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję przypominającą śmietanę.
- W przypadku blendera ręcznego typu żyrafa należy w pierwszej kolejności blindować fasolę z mlekiem, olejem i jajkiem, a dopiero później dosypać mąkę.
- Rozgrzewam płytki gofrownicy i smaruję je olejem. Wylewam ciasto na gorące płytki, a następnie piekę gofry do momentu aż para przestanie uciekać. Studzę gofry na kratce.
Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama

