Ciecierzyca to skarbnica składników mineralnych. Warto wprowadzić ją do diety dzieci i dorosłych. Niestety dla wielu osób jedzenie cieciorki przynajmniej raz dziennie jest trudne do osiągnięcia. Na szczęście ciecierzyca daje się wkomponować do wielu dań bez z utraty ich smakowitości.

Gofry z ciecierzycy
Lista składników:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 2 jajka
- 200 ml wody
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki oleju + do posmarowania gofrownicy
Uwagi:
- Wodę można zamienić na mleko krowie lub napój roślinny. Jednak dodatek wapnia będzie negatywnie wpływać na przyswajanie żelaza z ciecierzycy. Dlatego najlepiej wybrać napój roślinny niewzbogacany w wapń.
- Można skorzystać z gotowej ciecierzycy ze słoika. Należy ją dokładnie przepłukać z zalewy, ponieważ gotowana cieciorka jest dosalana.
Sposób przygotowania:
- Do kielicha blendera wkładam ciecierzycę, wlewam wodę i olej oraz wbijam jajka. Całość dokładnie blenduję.
- Wsypuję mąkę i sodę. Ponownie miksuję ciasto. Powinno być gładkie bez cieciorkowych grudek. Jeśli jest zbyt gęste należy dolać nieco wody.
- Rozgrzewam gofrownicę. Gdy jest gorąca płytki smaruję olejem, a następnie wylewam na nie ciasto. Piekę gofry do momentu aż z gofrownicy przestaje uciekać para.
Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama


