Gofry z ciecierzycy. BLW.

Ciecierzyca to skarbnica składników mineralnych. Warto wprowadzić ją do diety dzieci i dorosłych. Niestety dla wielu osób jedzenie cieciorki przynajmniej raz dziennie jest trudne do osiągnięcia. Na szczęście ciecierzyca daje się wkomponować do wielu dań bez z utraty ich smakowitości. 

Gofry z ciecierzycy

Lista składników:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 
  • 2 jajka
  • 200 ml wody
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki oleju + do posmarowania gofrownicy

Uwagi: 

  • Wodę można zamienić na mleko krowie lub napój roślinny. Jednak dodatek wapnia będzie negatywnie wpływać na przyswajanie żelaza z ciecierzycy. Dlatego najlepiej wybrać napój roślinny niewzbogacany w wapń. 
  • Można skorzystać z gotowej ciecierzycy ze słoika. Należy ją dokładnie przepłukać z zalewy, ponieważ gotowana cieciorka jest dosalana. 

Sposób przygotowania: 

  • Do kielicha blendera wkładam ciecierzycę, wlewam wodę i olej oraz wbijam jajka. Całość dokładnie blenduję. 
  • Wsypuję mąkę i sodę. Ponownie miksuję ciasto. Powinno być gładkie bez cieciorkowych grudek. Jeśli jest zbyt gęste należy dolać nieco wody. 
  • Rozgrzewam gofrownicę. Gdy jest gorąca płytki smaruję olejem, a następnie wylewam na nie ciasto. Piekę gofry do momentu aż z gofrownicy przestaje uciekać para. 
ebook z przepisami dla dzieci