Sezon na pikniki trwa u nas prawie przez cały rok. Jedzenie na wynoś zabieramy ze sobą przy okazji każdego dłuższego pobytu poza domem. Piknik to świetna okazja, aby zaproponować dzieciom zdrowe warzywne przekąski. Na świeżym powietrzy wszystko smakuje lepiej.
Gofry pomidorowe
Lista składników:
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 1/3 szklanki mąki z amarantusa
- 100 ml wody
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki oleju
Uwagi:
- Mąkę z amarantusa można zamienić na dowolną inną mąkę.
- Ilość wody dostosuj do użytego rodzaju mąki. Wpływa na konsystencję ma także rodzaj passaty pomidorowej. Niektóre są bardzo gęste, inne dosyć płynne.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbijam jajko i wsypuje oba rodzaje mąki. Wlewam passatę, olej i wodę. Dosypuję sodę oczyszczoną. Mieszam krótko tylko do połączenia składników.
- Gofrownicę nagrzewam i smaruję cienką warstwą oleju (używam silikonowego pędzelka). Wykładam ciasto na gorące płytki i piekę gofry do momentu aż para przestanie uciekać. Gotowe gofry studzę na kratce.
Nasz piknikowy niezbędnik:
- Pusheen lunchbox ➡️ https://cutt.ly/rbRy62g
- Mała butelka Nalgene ➡️ https://cutt.ly/nbRuaF7
- Duża butelka Nalgene ➡️ https://cutt.ly/GbRug5K
- Butelka Esbit ➡️ https://cutt.ly/7bRulGY
- Bidon B.box ➡️ https://cutt.ly/2bRuWU2


