Te gofry to wariacja na temat gofrów mocy. Są bardziej marchewkowe, ale równie smaczne i zdrowe. Tym razem gofry zaserwowałam z musem wiśniowym. Moje dziecko uwielbia moczyć kawałki jedzenia w rożnego rodzaju sosach, dzięki czemu ma dodatkową frajdę z jedzenia. Ostatnio chętnie też dzieli się swoim jedzeniem ze wszystkimi zabawkami, a zwłaszcza z głodnymi pieskami.
Aby gofry były dopieczone i nie wyszły gumowate niezbędna jest dobrej jakości gofrownica o dużej mocy. Ja korzystam z gofrownicy Dezal model 301.5 o mocy 1300 W.

Gofry marchewkowo-owsiane z musem wiśniowym
2018-02-11 21:48:45

Drukuj przepis
Czas przygotowania
30 min
Składniki na gofry
- 3 marchewki
- 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1 szklanka mleka
- 30 ml oleju (u mnie kokosowy)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka karobu (można pominąć)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (można pominąć)
Składniki na mus wiśniowy
- 1 szklanka wiśni bez pestek (poza sezonem mrożone)
- 1 banan
- 1 łyżka mąki kokosowej
Sposób przygotowania gofrów
- Marchewki ścieram na tarce o drobnych oczkach i umieszczam w misce. Dodaję do niej mąkę owsianą, karob, gałkę muszkatołową. Wbijam jajko oraz wlewam olej i mleko. Mieszam wszystkie składniki.
- Odstawiam ciasto na kilka minut, aby mąka wchłonęła nadmiar płynów. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste to dolewam więcej mleka lub wody.
- Płytki gofrownicy smaruję odrobiną oleju. Nagrzewam gofrownicę. Gdy jest gorąca wykładam porcję ciasta i smażę gofry do momentu aż para przestanie uciekać.
Sposób przygotowania musu
- Jeżeli korzystam z mrożonych wiśni to wyciągam je z zamrażalnika odpowiednio wcześniej, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
- W misce umieszczam wiśnie i banana. Miksuję na gładki mus. Dosypuję łyżkę mąki kokosowej, aby zagęścić mus.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam 8 gofrów, co wystarczyło na śniadanie dla 3 osób.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
