
Gdy zaczyna się sezon na dynię mogłabym każdą potrawę jeść z dodatkiem tego warzywa. Dynia pasuje do dań na śniadanie, obiad i kolację. Surowa nadaje wytrawnego smaku, pieczona natomiast wprowadza sporo słodyczy. Gofry na bazie dyni to obowiązkowy punkt naszego menu na kilka nadchodzących miesięcy. Warto pamiętać, że dodając dynię do ciasta na gofry (w tym przepisie jest jej bardzo dużo) mamy zaliczoną jedną z dziennych porcji warzyw.
Gofry dyniowe
Składniki:
- 1 szklanka puree z pieczonej dyni
- 1 banan
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki owsianej
- 1-2 łyżki wody (opcjonalnie gdyby ciasto wyszło zbyt gęste)
- 1 łyżka oleju + do posmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania:
- Do miski wkładam banana i puree z dyni, wbijam jajka i wlewam olej. Całość dokładnie blenduję.
- Dosypuję mąkę i mieszam wszystkie składniki. Odstawiam ciasto na kilka minut.
- W tym czasie gofrownicę smaruję tłuszczem i nagrzewam ją.
- Sprawdzam czy ciasto nie zgęstniało zbyt mocno. W razie czego dolewam odrobinę wody. Powinno być gęste i kremowe.
- Wykładam ciasto na gorące płytki gofrownicy i smażę gofry do momentu aż para przestanie uciekać. Będą gotowe bardzo szybko.
- Podaję z domowym dżemem śliwkowym i płatkami migdałów.
Uwagi:
- Z podanych ilości przygotowałam 7 gofrów, które wystarczyły na śniadanie dla 3 osób.
- Aby gofry były dopieczone i nie wyszły gumowate niezbędna jest dobrej jakości gofrownica o dużej mocy. 1000 W to minimum. Ja korzystam z gofrownicy Dezal model 301.5 o mocy 1300 W.