Lato to najlepszy moment na to, aby jeść cukinię. Jest ona wówczas wyjątkowo tania i jednocześnie daje ogromne możliwości jeśli chodzi o jej wykorzystanie. Cukinia świetnie sprawdza się w zupach, plackach, omletach czy zapiekankach. Tak na prawdę przed wykorzystaniem cukinii w kuchni ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. Na blogu jest już jeden przepis na gofry z dodatkiem cukinii. Przez lata ewoluował on aż powstał aktualny przepis na gofry cukiniowe. Koniecznie przetestuj też moje pozostałe przepisy na cukinię.
Gofry na bazie warzyw świetnie smakują podane ze słodkimi dodatkami, np. konfiturą, masłem orzechowym i owocami. Ja jednak bardzo często serwuję je jak kanapkę. Podobnie jak chleb smaruję je serkiem śmietankowym lub hummusem i podane z dodatkiem warzyw.
Do przygotowania gofrów używam gofrownicy Dezal 301.4 o mocy 1300 W. Duża moc gofrownicy jest niezbędna, aby gofry nie wyszły surowe.

Gofry cukiniowe
Lista składników:
- 1 cukinia (ok 300 g)
- 1 szklanka napoju sojowego (opcjonalnie mleka)
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki (użyłam pszennej 550)
- 45 ml oliwy z oliwek + oliwa do natłuszczenia gofrownicy
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
- Cukinię kroję na kawałki i umieszczam w kielichu blendera. Następnie dolewam do niej napój sojowy i oliwę. Wbijam jajka i całość dokładnie blenduję.
- Gdy powstanie jednolita masa dosypuję mąkę i sodę oczyszczoną. Ponownie krótko blenduję aż składniki połączą się.
- W międzyczasie rozgrzewam gofrownicę. Musi być bardzo gorąca, aby gofry nie przykleiły się. Za pomocą silikonowego pędzelka smaruję gofrownicę odrobiną oliwy. Następnie wylewam porcje ciasta na rozgrzane płytki.
- Smażę gofry do momentu aż para przestanie uciekać z gofrownicy. Na koniec studzę gofry na kratce i podaję po całkowitym ostygnięciu. W zależności od preferencji gofry cukiniowe można jeść na słodko (z bitą śmietaną, konfiturą i owocami) lub na wytrawnie (z serkiem śmietankowym, hummusem i warzywami).
- Pamiętaj, że gofry z cukinii można mrozić. Aby to zrobić po całkowitym ostygnięciu zamknij je w pojemniku ze szczelną pokrywką lub w woreczku strunowym. Rozmrażanie jest banalnie łatwe – wystarczy tylko zamrożone gofry wsadzić na chwilę do nagrzanej gofrownicy.
Jeśli podoba Ci się ten wpis postaw mi wirtualną kawę
buycoffee.to/gotujaca.mama
