Frytki z parmezanem i ekspresowym dipem. BLW.

Moje dzieci kochają frytki. Zarówno te domowe, jak i z restauracji wszelakich (tak, podczas podróży i przystanków na autostradzie jedli również frytki z Maka). Bardzo często robimy frytki jako dodatek do obiadu. Podaję je wówczas z jakąś rybą, pieczonym kalafiorem (skoro już rozgrzewam piekarnik to go wypycham na maksa) lub surówką. Długo jednak chodziły za mną frytki na kolację. W końcu je zrobiłam! Postanowiłam nieco je urozmaicić i dorzuciłam do nich solidną ilość parmezanu. Co więcej, zrobiłam je pół na pół z batata i ziemniaków. Zapraszam na przepis na frytki z parmezanem podane z pysznym sosem jogurtowym. 

Dla niemowlaków polecam bardziej tradycyjne domowe frytki warzywne. Z pewnością taki sposób podania warzyw jest wygodny dla maluszków, które dopiero rozpoczynają rozszerzanie diety. 

domowe frytki z parmezanem

Domowe frytki z parmezanem

Lisa składników na frytki:
  • 1 duży batat
  • 3 ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • 3 łyżki startego parmezanu
Lista składników na sos:
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta granulowanego czosnku (ilość dopasuj do preferencji)
Sposób przygotowania:
  • Zaczynam od nagrzania piekarnika do 200 stopni. Natomiast blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. 
  • Ziemniaki i bataty kroję w słupki. Posypuję je ziołami prowansalskimi i polewam oliwą, a następnie dokładnie mieszam. Można dodatkowo doprawić je solą. Ja tego nie robię, ponieważ frytki podaję dzieciom. Warto mieć to na uwadze, zwłaszcza że parmezan sam w sobie jest słony. 
  • Tak przygotowane warzyw wstawiam do gorącego piekarnik. Piekę ok 20-25 minut w opcji z termoobiegiem. 
  • Jak tylko frytki zaczną się rumienić wyciągam je z piekarnika i posypuję startym parmezanem. Ponownie umieszczam w piekarniku i piekę jeszcze 5 minut bez termoobiegu. 
  • W międzyczasie przygotowuję sos. Do miski przekładam serek. Dolewam sok z cytryny, dokładam miód i dosypuję granulowany czosnek. Całość dokładnie mieszam. Warto sprawdzić smak, aby dopasować ostrość do swoich preferencji. 

Jeśli podoba Ci się ten wpis postaw mi wirtualną kawę

buycoffee.to/gotujaca.mama 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *