Focaccia zawijana z pesto. BLW.

Focaccia pojawia się u nas bardzo często, ponieważ moje dzieci ją uwielbiają. Tym razem jednak postanowiłam nieco zaszaleć i zmodyfikować mój klasyczny przepis na focaccię. Początkowo chciałam po prostu posmarować ją pesto. Jednak w trakcie przygotowywania ciasta zdecydowałam pójść o krok dalej. W rezultacie powstała focaccia zawijana, która w środku ma zielone pesto i kawałki oliwek. 

Okazało się to, że focaccia zawijana to strzał w dziesiątkę! Moje dzieci ją pokochały i co więcej – dzięki niej bez wybrzydzania i wybierania świadomie (!) zjadły zielone oliwki. Tak więc, koniecznie próbujcie i kombinujcie, bo nigdy nie wiecie kiedy maluchy postanowią spróbować czegoś nowego.  

Sprawdź najlepsze przepisy na kolację dla dzieci

focaccia zawijana z pesto i oliwkami

Focaccia zawijana z pesto

Lista składników:

  • 250 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 
  • 150 ml ciepłej wody
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek 
  • 5 g suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

  • Na początku zaznaczę, że focaccię można przygotować także na bazie drożdży świeżych. Jednak to wymaga przygotowania zaczynu. Dlatego ja polecam skorzystanie z drożdży suchych, które wystarczy zmieszać z resztą składników. 
  • Do miski wsypuję mąkę, drożdże, sól i zioła. Mieszam suche składniki. W kolejnym kroku dolewam wodę i 3 łyżki oliwy. Łączę suche i mokre składniki, a następnie wyrabiam ciasto. Można to zrobić zarówno ręcznie, jak i za pomocą miksera planetarnego. 
  • Ciasto smaruje 1 łyżką oliwy i pozostawiam do wyrośnięcia do momentu aż podwoi swoją objętość (ok 45-60 minut).
  • Oliwki siekam drobno. Dno i boki ceramicznej formy smaruję 1 łyżką oliwy. 
  • Stolnicę posypuję mąką. Wykładam na nią ciasto i rozwałkowuję na kształt prostokąta. Placek smaruję zielonym pesto i posypuję przygotowanymi wcześniej oliwkami. Zwijam go w rulon wzdłuż dłuższego boku, wierzch smaruję oliwą i przekładam do formy. Tak przygotowaną focaccię pozostawiam do ponownego wyrośnięcia. 
  • W międzyczasie piekarnik nagrzewam do 210 stopni. Gdy jest gorący wkładam do niego formę z ciastem. Piekę ok 40 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu. 

Jeśli podoba Ci się ten wpis postaw mi wirtualną kawę

buycoffee.to/gotujaca.mama 
pesto do posmarowania focacci zawijanej
ebook rodzinna kolacja
focaccia zawijana w formie do pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *