Focaccia pojawia się u nas bardzo często, ponieważ moje dzieci ją uwielbiają. Tym razem jednak postanowiłam nieco zaszaleć i zmodyfikować mój klasyczny przepis na focaccię. Początkowo chciałam po prostu posmarować ją pesto. Jednak w trakcie przygotowywania ciasta zdecydowałam pójść o krok dalej. W rezultacie powstała focaccia zawijana, która w środku ma zielone pesto i kawałki oliwek.
Okazało się to, że focaccia zawijana to strzał w dziesiątkę! Moje dzieci ją pokochały i co więcej – dzięki niej bez wybrzydzania i wybierania świadomie (!) zjadły zielone oliwki. Tak więc, koniecznie próbujcie i kombinujcie, bo nigdy nie wiecie kiedy maluchy postanowią spróbować czegoś nowego.
Sprawdź najlepsze przepisy na kolację dla dzieci.

Focaccia zawijana z pesto
Lista składników:
- 250 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 150 ml ciepłej wody
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 5 g suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
- Na początku zaznaczę, że focaccię można przygotować także na bazie drożdży świeżych. Jednak to wymaga przygotowania zaczynu. Dlatego ja polecam skorzystanie z drożdży suchych, które wystarczy zmieszać z resztą składników.
- Do miski wsypuję mąkę, drożdże, sól i zioła. Mieszam suche składniki. W kolejnym kroku dolewam wodę i 3 łyżki oliwy. Łączę suche i mokre składniki, a następnie wyrabiam ciasto. Można to zrobić zarówno ręcznie, jak i za pomocą miksera planetarnego.
- Ciasto smaruje 1 łyżką oliwy i pozostawiam do wyrośnięcia do momentu aż podwoi swoją objętość (ok 45-60 minut).
- Oliwki siekam drobno. Dno i boki ceramicznej formy smaruję 1 łyżką oliwy.
- Stolnicę posypuję mąką. Wykładam na nią ciasto i rozwałkowuję na kształt prostokąta. Placek smaruję zielonym pesto i posypuję przygotowanymi wcześniej oliwkami. Zwijam go w rulon wzdłuż dłuższego boku, wierzch smaruję oliwą i przekładam do formy. Tak przygotowaną focaccię pozostawiam do ponownego wyrośnięcia.
- W międzyczasie piekarnik nagrzewam do 210 stopni. Gdy jest gorący wkładam do niego formę z ciastem. Piekę ok 40 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu.
Jeśli podoba Ci się ten wpis postaw mi wirtualną kawę
buycoffee.to/gotujaca.mama


