O tym dlaczego warto włączyć figi do diety malucha piałam już przy okazji przepisu na koktajl figowy. Tym razem chciałabym podzielić się przepisem na figowe „kakao”. Jest niezwykle gęste i sycące. Idealnie nadaje się jako dodatek do śniadaniowych placuszków. Kalinka z wielką chęcią je wypija. Napój można przygotować na bazie kakao lub karobu. Każda wersja smakuje bardzo dobrze. Karob warto podawać maluchom z niedoborami żelaza oraz w okresie przeziębień i grypy. My pijemy go przez cały rok, ponieważ córka toleruje go na równi z kakao.

Figowe "kakao" bez mleka krowiego
2018-02-09 13:22:35

Drukuj przepis
Czas przygotowania
5 min
Lista składników
- 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie domowe migdałowe)
- 2 czubate łyżeczki kakao lub karobu
- 2 suszone figi
- 1 banan
Sposób przygotowania
- W kielichu blendera umieszczam wszystkie składniki. Miksuję aż powstanie gładkie smoothie.
- Przelewam do szklanek i podaję jako dodatek do śniadaniowych placuszków.
Uwagi
- Dla dziecka poniżej roku kakao należy zastąpić karobem.
- Jeżeli zależy Ci na dużej przyswajalności wapnia to koniecznie zrezygnuj z kakao na rzecz karobu. Kakao zawiera kofeinę i szczawiany, które obniżają wchłanianie wapnia.
- Kalinka bardzo lubi obie wersje. Najczęściej koktajl przygotowuję z karobem, a do swojej szklanki dosypuję odrobinę kakao do smaku.
- Z podanych ilości przygotowałam 2 porcje koktajlu.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
