Szybkie, smaczne, a co najważniejsze ze świeżych sezonowych warzyw. Makaron z cukinią i pomidorami poleca się na letni obiad w czasie upałów. Do przygotowania w mniej niż kwadrans.

Makaron z cukinią i świeżymi pomidorami
Lista składników:
- 1 cukinia
- 3 pomidory malinowe
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3/4 łyżeczki czerwonej papryki
- 3/4 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki tymianku
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta soli (pomiń w porcji dla małego dziecka)
- 1 łyżka oleju
- ulubiony makaron
Sposób przygotowania:
- Makaron gotuję al dente i odcedzam na sitku.
- Pomidory przelewam wrzątkiem i obieram ze skóry. Kroję w kostkę. Cukinię kroję na duże kawałki, cebulę i czosnek siekam.
- W rondelku podgrzewam olej i wrzucam na niego cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaję cukinię i pomidory oraz przyprawy. Mieszam całość i nakrywam garnek pokrywką. Duszę przez kilka minut aż pomidory puszczą sok, a sos zgęstnieje.
- Gdy sos jest gotowy wyłączam palnik i dokładam makaron. Mieszam całość i nakrywam garnek pokrywką. Pozostawiam na kilka minut, aby makaron „doszedł” i oblepił się sosem.
- Przed podaniem doprawiam pieprzem i solą (sól tylko w porcji dla starszaka i rodziców).
Uwagi:
- Do sosu można dodać kawałki mozzarelli, pokruszony ser feta lub starty parmezan. W wersji mięsnej pasuje podsmażony boczek lub dobrej jakości kiełbasa. Ja osobiście lubię wersję wegańską bez takich dodatków.
- Jeżeli pomidory puściły dużo soku i sos jest wodnisty dodaj do niego odrobinę mielonego lnu (zanim wrzucisz makaron) i dokładnie wymieszaj.
- Nie pomijaj pieprzu w porcji dla dzieci. Czarny pieprz pomaga we wchłanianiu kurkumy.
