Ten przepis spodoba się tym, który chcieliby piec chleb, ale nie mają ochoty na hodowanie zakwasu. Jest łatwy w wykonaniu, szybko wyrasta, a do tego smakuje niesamowicie.

Ekspresowy chleb na kefirze
2018-01-24 21:15:28

Drukuj przepis
Czas gotowania
40 min
Łączny czas
4 hr
Lista składników
- 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 125 ml kefiru
- 90 ml wody
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżka nasion czarnuszki (można pominąć)
Sposób przygotowania
- Do miski wsypuję mąkę, drożdże i sól. Mieszam suche składniki.
- Dolewam kefir i zaczynam zagniatać ciasto. Powoli małymi partiami dolewam wodę i dalej zagniatam. Po kilku minutach ciasto powinno być elastyczne i sprężyste. Jeżeli jest twarde i trudno się zagniata to warto dolać nieco więcej wody.
- Ciasto należy wyrabiać do momentu aż zrobi się plastyczne. Zagniatając ręcznie trwa to ok 10-15 minut. Używając miksera z odpowiednią końcówką czas skraca się o połowę.
- Z gotowego ciasta formuję bochenek i posypuję go ziarenkami czarnuszki. Delikatnie je dociskam, aby przykleiły się do chleba.
- Układam chleb na formie wyłożonej papierem do pieczenia i nakrywam folią spożywczą. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. U mnie trwało to ok 4 godziny.
- Piekarnik nagrzewam do 220 stopni (opcja góra-dół). Wkładam chleb i piekę przez 10 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę kolejne 30 minut. Jeżeli chleb zbyt mocno się rumieni to można nakryć go folią aluminiową (nie przykrywać szczelnie).
- Chleb studzę na kratce. Kroić można dopiero po całkowitym ostygnięciu.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
