Zima to ciężki kulinarnie okres. Zdecydowanie najgorsze miesiące to styczeń-marzec, gdy lista świeżych warzyw ogranicza się do cebuli, marchewki, pietruszki, pora i kapusty. Cała reszta jest pieruńsko droga i smakuje jak papier. Szczerze to ja w tym okresie odpuszczam sobie cukinię i bakłażana, bo ich cena mnie zniechęca. Dodatkowo są to warzywa importowane, które przebyły daleką drogę, aby dotrzeć na mój talerz.
Ratują mnie wówczas mrożonki. Częściowo te przygotowane przeze mnie (mrożę zwłaszcza mus z dyni), ale w dużej mierze sklepowe. Mrożenie to zecydowanie najlepszy sposób, na przedłużenie świeżości z minimalną utratą jakości. Wiadomo, że mrożona fasolka nie smakuje tak dobrze jak ta letnia, a jakoś trzeba żyć.


Curry z brukselką, fasolką i groszkiem
Lista składników:
- 300 g brukselki (zamrożonej)
- 100 g fasolki szparagowej (zamrożonej)
- 50 g zielonego groszku (zamrożonego)
- 1/2 cebuli
- 100 ml mleka kokosowego (Real Thai z kartonu)
- 100 ml wody
- 100 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka żółtego curry
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oleju
Używam mleczka kokosowego Real Thai, które bez problemu kupisz w wielu sklepach internetowych.
Uwagi:
- Proporcje warzyw możesz dowolnie modyfikować zgodnie z zwartością swojej lodówki. Jeśli masz warzywa świeże to oczywiście takie będą znacznie lepsze.
- Jeśli używasz mleczka w puszce to dokładnie zmieszaj część stałą i płyną. Mleczko z puszki jest gęstsze od tego z kartonu. Sprawdź skład mleka – powinno zawierać tylko kokos i wodę.
- Jeśli w Twoim sklepie nie ma mleczka z dobrym składem to zamów je przez internet. Ja tak właśnie robię. Nadmiar mleka możesz zamrozić (opowiadam o tym w filmie o mrożeniu).
- Ilość przypraw dostosuj do preferencji swojej i dziecka. Mój syn lubi pikantne dania, dlatego jemu ostry sos nie przeszkadza. Jednak nie wszystkie dzieci akceptują taki smak. Niestety moja córka nie zje nawet najbardziej łagodnego curry.
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroję w kostkę i umieszczam na patelni. Dorzucam zamrożoną brukselkę i wlewam olej. Całość smażę kilka minut na średniej mocy palnika. Mieszam od czasu do czasu, aby warzywa nie przypaliły się.
- Gdy brukselka zacznie się rumienić dosypuję przyprawy i jeszcze chwilę mieszam, aby przyprawy oblepiły warzywa.
- Dolewam mleko kokosowe i wodę. Dorzucam fasolkę. Gotuję ok 3-5 minut. Na koniec dolewam passatę i dorzucam groszek. Mieszam wszystko i gotuję jeszcze ok 5 minut aż wszystkie warzywa zrobią się miękkie.
- Podaję z ryżem, ciecierzycą i nasionami czarnuszki.

