Ekspresowe curry z mrożonki. Brukselka, fasolka i groszek. BLW.

Zima to ciężki kulinarnie okres. Zdecydowanie najgorsze miesiące to styczeń-marzec, gdy lista świeżych warzyw ogranicza się do cebuli, marchewki, pietruszki, pora i kapusty. Cała reszta jest pieruńsko droga i smakuje jak papier. Szczerze to ja w tym okresie odpuszczam sobie cukinię i bakłażana, bo ich cena mnie zniechęca. Dodatkowo są to warzywa importowane, które przebyły daleką drogę, aby dotrzeć na mój talerz. 

Ratują mnie wówczas mrożonki. Częściowo te przygotowane przeze mnie (mrożę zwłaszcza mus z dyni), ale w dużej mierze sklepowe. Mrożenie to zecydowanie najlepszy sposób, na przedłużenie świeżości z minimalną utratą jakości. Wiadomo, że mrożona fasolka nie smakuje tak dobrze jak ta letnia, a jakoś trzeba żyć. 

ekspresowe curry z mrożonki

Curry z brukselką, fasolką i groszkiem

Lista składników:

  • 300 g brukselki (zamrożonej)
  • 100 g fasolki szparagowej (zamrożonej)
  • 50 g zielonego groszku (zamrożonego)
  • 1/2 cebuli 
  • 100 ml mleka kokosowego (Real Thai z kartonu)
  • 100 ml wody
  • 100 ml passaty pomidorowej 
  • 1 łyżeczka żółtego curry
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki 
  • szczypta pieprzu 
  • 2 łyżki oleju 

Uwagi:

  • Proporcje warzyw możesz dowolnie modyfikować zgodnie z zwartością swojej lodówki. Jeśli masz warzywa świeże to oczywiście takie będą znacznie lepsze. 
  • Jeśli używasz mleczka w puszce to dokładnie zmieszaj część stałą i płyną. Mleczko z puszki jest gęstsze od tego z kartonu. Sprawdź skład mleka – powinno zawierać tylko kokos i wodę. 
  • Jeśli w Twoim sklepie nie ma mleczka z dobrym składem to zamów je przez internet. Ja tak właśnie robię. Nadmiar mleka możesz zamrozić (opowiadam o tym w filmie o mrożeniu).
  • Ilość przypraw dostosuj do preferencji swojej i dziecka. Mój syn lubi pikantne dania, dlatego jemu ostry sos nie przeszkadza. Jednak nie wszystkie dzieci akceptują taki smak. Niestety moja córka nie zje nawet najbardziej łagodnego curry. 

Sposób przygotowania: 

  • Cebulę kroję w kostkę i umieszczam na patelni. Dorzucam zamrożoną brukselkę i wlewam olej. Całość smażę kilka minut na średniej mocy palnika. Mieszam od czasu do czasu, aby warzywa nie przypaliły się. 
  • Gdy brukselka zacznie się rumienić dosypuję przyprawy i jeszcze chwilę mieszam, aby przyprawy oblepiły warzywa. 
  • Dolewam mleko kokosowe i wodę. Dorzucam fasolkę. Gotuję ok 3-5 minut. Na koniec dolewam passatę i dorzucam groszek. Mieszam wszystko i gotuję jeszcze ok 5 minut aż wszystkie warzywa zrobią się miękkie.  
  • Podaję z ryżem, ciecierzycą i nasionami czarnuszki. 
curry z brukselki, fasolki i groszku
curry z brukselki, fasolki i groszku