Dziewiąty i dziesiąty tydzień rozszerzania diety. BLW Karola.

Co się u nas zmieniło:

Apetyt: opisane dwa tygodnie były dla nas trudne, ponieważ objęły ząbkowanie i przeziębienie. W tym czasie apetyt Karola zmieniał się niczym sinusoida. Przez kilka dni zjadał wszystko co mu podawałam, po czym kilka kolejnych sukcesywnie odmawiał jedzenia posiłków stałych i domagał się mleka. 

Zęby: w ciągu tych dwóch tygodni Karolowi wyszły dolne jedynki. Pozostałych zębów na razie nie widać. 

Mleko: Karol nadal karmiony jest piersią. Proponuję mu mleko co ok 2-3 godziny, głównie przed drzemkami (ma 3 drzemki, o godzinie 9, 12 i 16), wieczorem i w nocy (milion razy). W czasie wychodzenia zębów zgłaszał się do karmienia także pomiędzy stałymi porami. Najczęściej jednak Karol nie traci czasu na jedzenie i nudzi się nim już po kilku minutach – dotyczy to zarówno posiłków stałych jak i mleka. Przecież pralka, zmywarka czy odkurzacz są o wiele ciekawsze niż jakiś tam kotlet. To czego nie zje w ciągu dnia nadrabia w nocy. 

Godziny posiłków stałych

  • 7:00 – 7:30 śniadanie – Karol zjada wówczas bardzo niewiele, ale chcę go przyzwyczaić do pory, gdy reszta rodziny zjada posiłek.
  • 9:30 – 10:00 drugie śniadanie po pierwszej drzemce – ten posiłek najczęściej Karol je ze mną i o wiele chętniej sięga po podane produkty. 
  • 13:00 – 13:30 obiad podaję od razu po drugiej drzemce i najczęściej Karol bardzo chętnie go zjada.
  • 17:45 – 18:15 kolacja jest posiłkiem, który zawsze jemy całą rodziną i Karol chętnie w nim uczestniczy (nawet bardziej niż w śniadaniu).

Woda: Do picia podaję wyłącznie wodę z bidonu (używamy B.Box) zawsze po skończonym posiłku oraz dodatkowo 2-3 razy w ciągu dnia. 

Dziewiąty i dziesiąty tydzień rozszerzania diety BLW

Menu na dziewiąty tydzień rozszerzania diety

Dzień 1 

Śniadanie:

  • Budyń jaglany z mango i mlekiem kokosowym oraz kostki z kaszy jaglanej. Na budyniu ćwiczyliśmy jedzenie na dwie łyżeczki. Karolowi zdecydowanie bardziej smakowały kostki. 

Drugie śniadanie:

  • Świeża gruszka i kawałek naleśnika buraczanego z wczorajszego śniadania.

Obiad:

  • Pieczony kotlet z indyka z marchewką i cebulą z dodatkiem kaszki z komosy ryżowej i prosa, kolorowe marchewki i pietruszka gotowane na parze, ryż z czarnym sezamem. 

Kolacja:

  • Gofry dyniowe z kaszy jaglanej posmarowane awokado oraz świeży pomidor i papryka. 

Dzień 2

Śniadanie:

  • Pieczone jabłko i świeża śliwka. 

Drugie śniadanie:

  • Wczorajszy gofr dyniowy z kaszy jaglanej i świeża gruszka. 

Obiad:

  • Brukselka, brokuł i ziemniak gotowane na parze. 

Dziewiąty i dziesiąty tydzień rozszerzania diety BLW

Kolacji tego dnia nie zaproponowałam, ponieważ spędzaliśmy wieczór bez taty i nie chciałam robić sobie problemu ze sprzątaniem.

Dzień 3

Śniadanie:

  • Chleb pełnoziarnisty muśnięty tahini, świeża śliwka, suszone jabłko.

Drugie śniadanie:

  • Kostki z kaszy jaglanej i świeży pomidor.

Obiad:

  • Zupa dyniowa z makaronem z ciecierzycy, kawałki pieczonej dyni piżmowej, kotlet rybny (z dorsza).

Kolacja: 

  • Omlet pomidorowy z czosnkiem niedźwiedzim (z 3 przepiórczych jajek), świeże kaki pokrojone w słupki. 

Dzień 4

Śniadanie:

  • Pieczone jabłko z cynamonem cejlońskim i mielonymi migdałami.

Drugie śniadanie: 

  • Placuszki bananowe z płatkami gryczanym (wykorzystałam resztki zalegające w lodówce) i świeży melon.

Obiad:

  • Makaron gryczany z sosem warzywnym (klik po przepis) i brukselka gotowana na parze. 

Dziewiąty i dziesiąty tydzień rozszerzania diety BLW

Kolejny wieczór bez taty, więc ponownie nie podałam kolacji dla Karola, aby ograniczyć sprzątanie. 

Dzień 5

Rano byliśmy na szczepieniu, więc nie zdążyłam podać posiłku w porze śniadania.

Drugie śniadanie:

Obiad

Kolacja: 

  • Awokado, pomidor, ogórek, papryka i roszponka – pierwszy raz podałam roszponkę i Karol był nią zachwycony. 

Dzień 6

Śniadanie:

  • Racuchy jabłkowe na mące orkiszowej, kiwi. 

Obiad:

  • Kotlet mielony z indyka, pieczona brukselka z czosnkiem i cebulą (dla niemowlaka jednak lepsza gotowana na parze), surówka z żółtej marchewki i jabłka z olejem z pestek dyni, kasza gryczana. 

Kolacja: 

  • Omlet z przepiórczych jajek pokrojony w paski, świeży pomidor. 

Dzień 7

Śniadanie:

  • Gofry resztkowe z mąki orkiszowej i słonecznikowej (wmieszała trochę upieczonej dyni oraz kawałek gruszki i jabłka) muśnięte masłem z orzechów laskowych, świeży melon i śliwka 

Dziewiąty i dziesiąty tydzień rozszerzania diety BLW

Obiad:

  • Pieczony filet z kurczaka zagrodowego, pieczone ziemniaki i kalafior, pietruszka gotowana na parze, surówka z żółtej marchewki i jabłka z mielonym sezamem i olejem z pestek dyni. 

Kolacja:

  • Pomidorowy omlet z przepiórczych jajek z czosnkiem niedźwiedzim, awokado, pomarańczowy pomidor. 

Menu na dziesiąty tydzień rozszerzania diety

Dzień 1

Śniadanie:

  • Truskawki (użyłam mrożonych, które podgrzałam w owsiance dla starszej siostry) i orkisz ekspandowany – generalnie śniadanie „bieda”, ale kompletnie nie miałam czasu na przygotowanie czegoś dla Karola, a nie chcę podawać mu zbyt dużo mleka krowiego.

Obiad:

  • Pieczona polędwiczka wieprzowa w ziołowej marynacie, wczorajszy pieczony kalafior, brokuł i pietruszka gotowane na parze. 

Kolacja:

Dzień 2

Śniadanie:

  • Truskawkowy budyń jaglany. Karol nie chciał jeść łyżeczką, więc dodałam do budyniu więcej wody i podałam w formie płynnej w kubeczku. Niewielka modyfikacja i od razu wszystko smakuje.  

Dziewiąty i dziesiąty tydzień rozszerzania diety BLW

Drugie śniadanie:

  • Gruszka i banan w amarantusowej posypce. 

Obiad: 

  • Zupa krem dyniowa z cukinią i kukurydzą podana z makaronem z ciecierzycy i posypką z gotowanej fasolki mung. Karol nie lubi zupy jedzonej łyżeczką, więc podałam mu ją w kubku Doidy. Makaron podałam w miseczce – polałam go odrobiną zupy i posypałam fasolką. 

Kolacja:

  • Domowe knedle ze śliwkami i koktajl czekoladowy przygotowany przez siostrę (banan, mandarynka, fasolka mung, masło orzechowe, kakao, woda). 

Dzień 3

Śniadanie:

  • Chleb żytni z suszoną śliwką posmarowany tahini, świeże śliwki.

Obiad:

  • Warzywa gotowane na parze: kalafior, fasolka szparagowa, groszek, fioletowa marchew.

Dziewiąty i dziesiąty tydzień rozszerzania diety BLW

Kolacja:

  • Pieczony filet z kurczaka zagrodowego, frytki z batata, awokado.

Dzień 4

Śniadanie:

Dziewiąty i dziesiąty tydzień rozszerzania diety BLW

Obiad:

  • Wczorajszy filet z kurczaka, kopytka dyniowe (klik po przepis, dałam mąkę pełnoziarnistą dzięki czemu kluski wyszły nieco bardziej wytrawne), surówka z marchewki i jabłka z mielonym sezamem. 

Kolacja:

  • Pomidor, awokado. 

Dzień 5

Śniadanie:

  • Pieczone jabłko z cynamonem, dyniowe tosty francuskie (klik po przepis, tym razem upiekłam je w piekarniku), świeża śliwka. 

Obiad:

  • Dziki łosoś w ziołach na parze, pieczone frytki z ziemniaka i batata, surówka z marchewki i jabłka ze słonecznikiem.

Kolacja:

  • Makaron z ciecierzycy z awokado, świeży pomidor.

Dzień 6

Śniadanie: 

  • Gofry cukiniowe na mące orkiszowej i kukurydzianej, melon i gruszka, koktajl szpinakowy z pomarańczą. 

Drugie śniadanie

  • Mango i bułka pełnoziarnista z masłem orzechowym (bułki nie było w planie, Karol został poczęstowany przez siostrę).

Obiad:

  • Zupa z dyni i fioletowej marchewki z makaronem groszkowym. 

Kolacja:

Dzień 7

Śniadanie:

Obiad:

  • Kotlet mielony z indyka z marchewką i cebulą, surówka z marchewki z jabłkiem, batat gotowany na parze. 

Kolacja:

  • Jajecznica z przepiórczych jajek z czosnkiem niedźwiedzim, czerwona papryka, świeży ogórek. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *