
Kolejne smarowidło typu Nutella (👈 klik po inne przepisy), które powstało na bazie warzyw. Tym razem wykorzystałam pieczoną dynię. Przygotowałam je z myślą o posmarowaniu dyniowych tostów francuskich, a resztki dojadałam na następny dzień z waflami z soczewicy (są idealne do kawy). Taka pasta nada się także do naleśników, placków i gofrów.

Krem czekoladowo-orzechowy z dyni
Lista składników:
- 1/2 szklanki musu z pieczonej dyni (użyłam dyni nelson)
- 1/2 banana
- 3 łyżki masła orzechowego (użyłam z orzechów laskowych)
- 1-2 łyżki kakao naturalnego (ilość dopasuj do preferencji, im więcej kakao tym bardziej gorzki smak)
Sposób przygotowania:
- Dynię kroję na kawałki, pozbawiam pestek i piekę w 180 stopniach przez ok 45-60 minut. Następnie odcinam skórę, a miąższ blenduję. Tak powstały mus przechowuję w lodówce lub mrożę do późniejszego wykorzystania.
- Do miski wkładam wszystkie składniki i blenduję na gładki mus. Jeżeli jest zbyt mało słodkie należy dodać więcej banana.
