Dyniowy krem czekoladowo-orzechowy. BLW.

Kolejne smarowidło typu Nutella (👈 klik po inne przepisy), które powstało na bazie warzyw. Tym razem wykorzystałam pieczoną dynię. Przygotowałam je z myślą o posmarowaniu dyniowych tostów francuskich, a resztki dojadałam na następny dzień z waflami z soczewicy (są idealne do kawy). Taka pasta nada się także do naleśników, placków i gofrów. 

Dyniowy krem czekoladowo-orzechowy BLW

Krem czekoladowo-orzechowy z dyni

Lista składników:

  • 1/2 szklanki musu z pieczonej dyni (użyłam dyni nelson)
  • 1/2 banana
  • 3 łyżki masła orzechowego (użyłam z orzechów laskowych)
  • 1-2 łyżki kakao naturalnego (ilość dopasuj do preferencji, im więcej kakao tym bardziej gorzki smak) 

Sposób przygotowania:

  • Dynię kroję na kawałki, pozbawiam pestek i piekę w 180 stopniach przez ok 45-60 minut. Następnie odcinam skórę, a miąższ blenduję. Tak powstały mus przechowuję w lodówce lub mrożę do późniejszego wykorzystania. 
  • Do miski wkładam wszystkie składniki i blenduję na gładki mus. Jeżeli jest zbyt mało słodkie należy dodać więcej banana. 
Dyniowy krem czekoladowo-orzechowy BLW

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *