Okrągłe drożdżówki z serem to wspomnienie mojego dzieciństwa. Uwielbiałam zabierać je na drugie śniadanie do szkoły. Ich smak pamiętam do dziś. Niestety współczesne drożdżówki niewiele mają wspólnego z tymi, gdy ja byłam dzieckiem. Dlatego nie serwuję ich mojej córce. Zamiast tego co jakiś czas sama przygotowuję drożdżówki dla całej rodziny. Wbrew pozorom zrobienie ciasto drożdżowego jest bardzo łatwe, dlatego nakręciłam dla Was film pokazujący co robię krop po kroku. Jako ciekawostkę dodam, że każdy etap przygotowałam z Kaliną siedzącą na blacie i przekładającą rodzynki z jednego pojemnika do drugiego.

Drożdżówki z serem
2017-08-20 21:24:16

Drukuj przepis
Czas przygotowania
1 hr 45 min
Czas gotowania
20 min
Składniki na ciasto
- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (można użyć pszennej)
- 30 g schłodzonego masła (ważyłam przed rozpuszczeniem)
- 100 ml mleka
- 50 ml wody
- 1 jajko
- garść rodzynek
- 1 czubata łyżka cukru kokosowego
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
Składniki na masę serową
- 200 g twarogu półtłustego (użyłam Piątnicy)
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
Sposób przygotowania
- Jajko wyciągam z lodówki na godzinę przed wyrobieniem ciasta.
- Rodzynki zalewam gorącą, ale nie wrzącą wodą (50 ml) i odstawiam je do namoczenia na kilka minut.
- Mleko podgrzewam w rondelku, aż będzie ciepłe, ale nie gorące. Masło rozpuszczam i przelewam do miseczki, aby ostygło.
- Do miski wsypuję mąkę i dodaję wszystkie pozostałe składniki na ciasto: mleko, rodzynki z wodą, masło, jajko, cukier, sól i drożdże. Mieszam energicznie łyżką aż składniki połączą się, a następnie zagniatam ciasto ręką. Ugniatam je ok 5 minut aż powstanie sprężysta i elastyczna kula.
- Umieszczam ciasto w misce i przykrywam je ściereczką. Odstawiam ciasto na 1 godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów. W tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość.
- Podczas gdy ciasto rośnie ja przygotowuję masę serową. Do kielicha blendera wkładam twaróg, żółtko i cukier. Miksuję wszystko aż powstanie gęsty i gładki krem.
- Gdy ciasto wyrośnie odrywam małe kawałki i formuję z nich bułeczki, które układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. W każdej kulce robię wgłębienie i umieszczam w nim masę serową.
- Odstawiam drożdżówki do ponownego wyrośnięcia na 10-15 minut. W tym czasie nagrzewam piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Wkładam bułeczki do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Piekę 15-20 minut (u mnie 17 minut) do momentu aż zaczną ładnie pachnieć i rumienić się. Sprawdzam patyczkiem czy bułki są upieczone (zwłaszcza pod masą serową) i wyciągam do ostudzenia.
Uwagi
- Z podanych proporcji zrobiłam 8 drożdżówek. Najsmaczniejsze są pierwszego dnia po upieczeniu, niemniej na drugi dzień też są bardzo smaczne. Po ostudzeniu przechowuję je w zamkniętym pojemniku, aby nie wyschły.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
Zrobię dzisiaj albo jutro 🙂 Fajny filmik!
Dziękuję. Mam w planach kolejne. Oby tylko czasu wystarczyło.
Fajny przepis. Moje drożdżówki wyszły jednak trochę suche w środku. Czy taki ich urok?:) Ciasto było bardzo kleiste i trochę się namęczyłam przy formowaniu bułeczek;) Już myślałam, że pozostaną takie rozgwiazdy, ale jakoś się udało:) Użyłam mąki orkiszowej typ 1050, niestety tylko taką miałam. Może dlatego ciasto kleiste i po wypieku suche?
Tak czy inaczej będę piekła drożdżówki wg twojego przepisu:)
Do przepisu dołączony jest film. Jak widać moje bułeczki nie były aż takie klejące i formowały się bardzo sprawnie. Zapewne kwestia mąki. Wypieki z mąki orkiszowej faktycznie wychodzą znacznie bardziej suche niż zwykłej pszennej. Następnym razem możesz dać więcej tłuszczu do ciasta.