Moje dwuletnie dziecko ma wilczy apetyt. W ciągu dnia zjada więcej niż ja. Na ile się da staram się ograniczyć gotowe sklepowe przekąski i dania. Zamiast tego eksperymentuję ze zdrowymi domowymi wypiekami. W sezonie na letnie owoce nie mogło zabraknąć drożdżówek. Tym razem zrobiłam klasyczne ciasto z puszystą mąką pszenną, masłem i krowim mlekiem. Jedynym odstępstwem jest cukier – do ciasta dałam odrobinę miodu. Bułeczki zniknęły w mgnieniu oka.

Drożdżówki z porzeczkami dla dzieci
2018-07-07 13:55:31

Drukuj przepis
Lista składników
- 250 g maki pszennej typ 550 (luksusowa)
- 1,5 lyżeczki suchych drożdży
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 40 g masła
- 2 lyżki miodu + 1 łyżka do owoców (lub inne dozwolone słodziwo)
- czarne i czerwone porzeczki
Sposób przygotowania
- Mąkę i drożdże wsypuję do miski. Dodaję mleko, jajko, pokrojone masło i miód (2 łyżki). Wyrabiam ciasto przez 5 minut za pomocą miksera z hakiem. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i lekko klejące.
- Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (u mnie ok 60 minut).
- Z wyrośniętego ciasta odrywam kawałki i formuję bułki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto może kleić się do rąk, więc dłonie smaruję olejem.
- Porzeczki myję, osuszam i mieszam z miodem (1 łyżka). Jeżeli miód jest mocno skrystalizowany to warto wcześniej go rozpuścić.
- W każdej bułeczce robię wgłębienie i wypełniam je owocami. Przygotowane drożdżówki pozostawiam do ponownego wyrośnięcia (ok 15-20 minut) i w międzyczasie nagrzewam piekarnik do 190 stopni.
- Wstawiam bułki do gorącego piekarnika i piekę ok 20-25 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu).
Uwagi
- Z podanych ilości upiekłam 6 drożdżówek.
- Miód można zastąpić innym dozwolonym słodziwem, np. cukrem kokosowym lub syropem daktylowym.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
