Drożdżówki z porzeczkami dla dzieci. BLW.

Moje dwuletnie dziecko ma wilczy apetyt. W ciągu dnia zjada więcej niż ja. Na ile się da staram się ograniczyć gotowe sklepowe przekąski i dania. Zamiast tego eksperymentuję ze zdrowymi domowymi wypiekami. W sezonie na letnie owoce nie mogło zabraknąć bułek drożdżowych. Postawiłam na drożdżówki z porzeczkami. Tym razem zrobiłam klasyczne ciasto z puszystą mąką pszenną, masłem i krowim mlekiem. Jedynym odstępstwem jest cukier – do ciasta dałam odrobinę miodu. Bułeczki zniknęły w mgnieniu oka. 

Porzeczki bez wątpienia nie są ulubionymi owocami dzieci. Dla wielu z nich mogą być trudne ze względu na kwaskowy smak. Niemniej jednak należy proponować je dzieci chociażby jako składnik dań. Osobiście bardzo lubię porzeczki jako element słodkich potraw – kwaśne porzeczki w opozycji do słodkiego, np. w tej pieczonej owsiance z porzeczkami i chia

Koniecznie przetestuj inne przepisy na słodkie wypieki z owocami

Drożdżówki z porzeczkami dla dzieci. BLW.

Drożdżówki z porzeczkami

Lista składników
  • 250 g maki pszennej typ 500 lub 550
  • 1,5 lyżeczki suchych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 40 g masła
  • 2 lyżki miodu + 1 łyżka do owoców (lub inne dozwolone słodziwo)
  • czarne i czerwone porzeczki
Sposób przygotowania
  • Zaczynam od przesypania mąki i drodzy do miski. Następnie dodaję mleko, jajko, pokrojone masło i miód (2 łyżki). Wyrabiam ciasto przez 5 minut za pomocą miksera z hakiem. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i lekko klejące.
  • Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (u mnie ok 60 minut).
  • Z wyrośniętego ciasta odrywam kawałki i formuję bułki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto może kleić się do rąk, więc dłonie smaruję olejem.
  • Potem porzeczki myję, osuszam i mieszam z miodem (1 łyżka). Jeżeli miód jest mocno skrystalizowany to warto wcześniej go rozpuścić.
  • Na koniec każdej bułeczce robię wgłębienie i wypełniam je owocami. Przygotowane drożdżówki pozostawiam do ponownego wyrośnięcia (ok 15-20 minut) i w międzyczasie nagrzewam piekarnik do 190 stopni.
  • Wstawiam bułki do gorącego piekarnika i piekę ok 20-25 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu).
Uwagi
  • Z podanych ilości upiekłam 6 drożdżówek.
  • Miód można zastąpić innym dozwolonym słodziwem, np. cukrem kokosowym lub syropem daktylowym.
Drożdżówki z porzeczkami dla dzieci. BLW.
Drożdżówki z porzeczkami dla dzieci. BLW.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *