Szybki i łatwy obiad z rybą w roli głównej. Dorsza można zamienić na inną ulubioną rybę. Świetnie sprawdzi się tu także halibut. Ryba zawinięta w papier nie wysycha podczas pieczenia.

Dorsz z czosnkiem, pomidorami i pomarańczą. BLW.
2018-03-16 13:31:07

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Łączny czas
25 min
Lista składników
- 150 g filetu z dorsza
- 3 suszone pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pomarańczy
- szczypta soli himalajskiej (pomiń dla dzieci poniżej roku)
- szczypta ziół prowansalskich
Sposób przygotowania
- Rybę myję i osuszam ręcznikiem papierowym.
- Czosnek drobno siekam lub przeciskam przez praskę.
- Pomidory odsączam z zalewy i kroję na malutkie kawałki.
- Pomarańczę obieram i dzielę na plastry.
- Rybę posypuję solą i ziołami. Układam na niej czosnek, pomidory i kawałki 1/4 pomarańczy. Z pozostałej części (1/4) wyciskam sok i polewam nim rybę.
- Zwijam filet w dosyć ciasny rulon i układam go na papierze do pieczenia. Zawijam rybę w papier i przekładam do naczynia żaroodpornego.
- Piekę ok 15 minut w temperaturze 180 stopni (opcja góra-dół bez termoobiegu). Podaję z pieczonymi warzywami.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam 2 porcje.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
