Domowy syrop na kaszel i przeziębienie

Koniec lata i początek jesieni to czas, gdy moje dzieci łapią najwięcej infekcji. Zmienna pogoda nie ułatwia nam życia. Jednego dnia jest niesamowicie gorąco, jak w środku lata. Kolejnego pada deszcz i jest zimno jak w październiku. O ile nie stanowi to problemu w przypadku dzieci, które nie chodzą do placówek, o tyle wśród przedszkolaków niestabilna pogoda jest gwarancją przeziębienia. Najlepszym sposobem na katar jest wzmacnianie odporności przez cały rok. Zdrowa dieta (zobacz moje przepisy wzmacniające odporność), nieprzegrzewanie, zabawa na świeżym powietrzu niezależnie od pogody – to wszystko wzmacnia organizm w walce z wirusami.

Należy jednak pamiętać, że dzieci chorować muszą, ponieważ w ten sposób budują swoją odporność. Wszystkie działania prewencyjne mają na celu łagodniejszy przebieg choroby. Więc jeżeli Twoje dziecko znowu złapało katar to pamiętaj, że w kolejnym sezonie chorobowym będzie tylko lepiej.

Co w takim razie robić, gdy już pojawi się infekcja?

Domowe sposoby na przeziębienie

W początkowej fazie przeziębienia staram się stosować domowe sposoby leczenia. Inhalacje z soli fizjologicznej, rozgrzewająca herbata z imbirem, kakałko karobowe oraz syrop z cebuli to mój główny oręż w zwalczaniu wirusów. Najczęściej udaje nam się uniknąć wizyty u lekarza, a dzieci po kilku dniach takiej kuracji wracają do zdrowia.

Zdradzę Wam mój przepis na domowy syrop z cebuli. Wiele osób przygotowuje go na bazie cukru. Ja osobiście wolę wykorzystać miód, który ma dodatkowe właściwości pomagające w zwalczaniu przeziębień. Miód akacjowy jest idealny na stany zapalne górnych dróg oddechowych. Pomaga zwalczyć ból gardła i kaszel. Podobne właściwości ma miód faceliowy. Warto mieć je w swojej spiżarni w okręcie jesienno-zimowym. Oczywiście w przygotowaniu syropu można zastosować inny dowolny miód.

domowy syrop z cebuli

Przepis na syrop z cebuli

Lista składników:

  • 2 duże cebule (najlepiej żółta, zwyczajna)
  • 4 ząbki czosnku (można pominąć)
  • 1/2 cytryny 
  • 5 łyżek miodu akacjowego (najlepiej płynnego, ale może też być skrystalizowany) 
  • opcjonalnie można dodać cynamon (koniecznie cejlońsk)i, goździki, kurkumę i imbir

Sposób przygotowania:

  • Cebulę kroję w piórka, a czosnek w plasterki. Warzywa umieszczam w słoiku Dolewam sok wyciśnięty z 1/4 cytryny. Pozostałą cytryny kroję w plasterki i dodaję do słoika. Całość zalewam miodem.
  • Mieszam wszystkie składniki tak, aby miód oblepił cebulę. Nie należy przejmować się tym, że skrystalizowany miód jest nierównomiernie rozprowadzony. W kontakcie z cebulą szybko rozpuści się.
  • Miksturę pozostawiam na blacie na kilka godzin w niezakręconym słoiku. Cebula bardzo szybko puści sok.
  • Syrop można odcedzić i przelać do czystej butelki. Należy przechowywać go w lodówce w zamkniętym pojemniku przez okres do 2 tygodni. Pić kilka razy dziennie po łyżeczce. 

Bardzo ważne! Miodu nie podaje się dzieciom poniżej 1 roku życia. W przypadku niemowląt każda infekcja powinna zostać skonsultowana z lekarzam. Domowe sposoby leczenia można zastosować u starszych dzieci.

Artykuł sponsorowany