Domowe mleko z pestek dyni. BLW.

Przez wiele lat byłam mlekożercą. Każdego dnia w moim domu wypijało się karton mleka. Rano do płatków, w ciągu dnia z kawą, wieczorem jako kakao. Wszystko zmieniło się wraz z pojawieniem się dziecka. Kalinka jako dwumiesięczny bobas miała problemy z brzuszkiem. Słusznie lub nie pediatra zalecił mi wyeliminowanie największych alergenów z diety. Zaczęłam od mleka krowiego i jego przetworów. Zamiast jednak stosować restrykcyjną dietę matki karmiącej zaczęłam poszukiwać alternatyw dla wykluczonego produktu. W ten sposób wprowadziłam do swojego jadłospisu mleka roślinne oraz wszelkiego rodzaju pasty kanapkowe. Natomiast kawa nigdy nie smakowała lepiej – wreszcie zaczęłam doceniać jej prawdziwy smak i aromat. 

Przez pierwsze miesiące rozszerzania diety kasze śniadaniowe przygotowywałam Kalinie na wodzie. Kiedy młoda skończyła rok powoli zaczęłam wprowadzać mleko roślinne do jej diety. Wykorzystuję je zarówno jako składnik potraw (np. do naleśników lub gofrów), jak i napój (np. zamiast wody do śniadania). 

Domowe mleko z pestek dyni
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 1/2 szklanki pestek dyni (u mnie ciemnozielone bio)
  2. 1 litr ciepłej przegotowanej wody
  3. 3 ziarenka kardamonu (opcjonalnie)
  4. 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
  1. Nasiona płuczę pod bieżącą wodą i umieszczam w wysokim naczyniu lub głębokiej misce.
  2. Wodę gotuję, a następnie studzę. Gdy ostygnie (ale nie zrobi się zimna) zalewam nią pestki.
  3. Naczynie nakrywam gazą lub szmatką kuchenną i pozostawiam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  4. Następnego dnia odlewam do innego naczynia minimum połowę wody. Blenderem ręcznym na wysokich obrotach miksuję pestki w płynie, który pozostał (ok 5 minut). Pestki muszą być bardzo mocno rozdrobnione.
  5. Do naczynia z odlaną wodą wkładam sitko wyłożone gazą. Przelewam powstałe mleko wyłapując drobinki pestek. Odciskam zebraną masę pozbawiając ją wody.
  6. Opcjonalnie mleko doprawiam syropem klonowym i kardamonem.
  7. Mleko przechowuję w lodówce maksymalnie 48h. Przed każdym podaniem należy dokładnie je wymieszać. Rozwarstwianie się płynu jest zjawiskiem naturalnym.
Uwagi
  1. Mleko będzie mieć delikatnie zielony kolor.
  2. Polecam na początek przygotować mleko bez dodatków. Przyprawy i słodziwo można dodać tuż przed spożyciem.
  3. Z pozostałej masy zmielonych pestek warto przygotować pastę kanapkową.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
 domowe mleko z pestek dyni



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *