„Mamusiu, czy są jakieś lody?”. To pytanie słyszę kilka razy dziennie. Mój mały lodożerca potrafi zjeść loda na deser po każdym posiłku (pomijając te w przedszkolu). Osobiście nie mam nic przeciwko, bo są to lody domowe i często zawierają w składzie warzywa. Zresztą trudno jest trzylatkowi wytłumaczyć dlaczego nie może teraz zjeść lody i nie wywołać histerii.
Tym razem z okazji Dnia Dziecka zrobiłam lody z mascarpone i kawałkami owoców. W przypadku alergii na białko mleka krowiego serek można zamienić na mleko kokosowe z dobrym składem (np. Real Thai).

Domowe lody z kawałkami owoców
Lista składników:
- 1 dojrzała gruszka
- 6 dużych truskawek
- 1/2 banana
- garść borówek
- 1 czubata łyżka mascarpone (opcjonalnie gęsta cześć mleka kokosowego z dobrym składem, np. Real Thai)
Sposób przygotowania:
- Do blendera wkładam gruszkę, truskawki i mascarpone (lub mleko kokosowe). Całość dokładnie blenduję.
- Powstałą masę przekładam do foremek na lody do 2/3 wysokości. Dokładam plasterki bananów i borówki tak, aby wypełnić całe foremki.
- Foremki z lodami wkładam do zamrażalnika na kilka godzin.
- Po wyjęciu lodów z zamrażalnika przelewam foremki ciepłą wodą i delikatnie wyciągam lody.
Uwagi:
- Do przygotowania lodów użyłam foremek z Ikea.
- Z podanych ilości powstanie 5-7 lodów w zależności od wielkości użytych foremek.
