Domowe lody można wykonać praktycznie ze wszystkiego i zawsze dobrze smakują. Jednym z bazowych składników jest banan, który sprawia, że lody uzyskują kremową konsystencję i są słodkie. Wystarczy zblendować go z ulubionym dodatkiem smakowym, np. truskawkami czy mango. Ja tym razem postawiłam na masło orzechowe. Dzięki temu lody są sycące i dostarczają energii, więc w upalny dzień mogą stanowić podwieczorek.
Lody przygotowałam w foremkach z Ikea. Jeżeli szukasz innych foremek polecam Ci przejrzeć ofertę sklepów internetowych, gdzie za grosze znajdziesz podobne do moich.

Domowe lody orzechowe dla dzieci. BLW.
2018-05-08 16:36:00

Drukuj przepis
Lista składników
- 1 duży banan
- 3 łyżki kremowego masła orzechowego
- sok z 1/2 pomarańczy
- szczypta soli himalajskiej (można pominąć)
Sposób przygotowania
- Banana umieszczam w kielichu blendera. Dodaję masło orzechowe i sok wyciśnięty z pomaranczy. Całość blenduję na gładki krem.
- Porcję dla dorosłych i starszych dzieci doprawiam solą himalajską (ilość wg preferencji).
- Przekładam do foremek na lody. Wkładam do zamrażalnika. Po 2 godzinach lody będę na tyle zmrożone, aby jeść je łyżką. Po 5 godzinach lody można jeść na patyku.
- Mocno zmrożone lody należy wyciągnąć z lodówki kilka minut przed podaniem, aby delikatnie rozmarzły i bez problemu wyszły z foremek.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam 6 lodów w foremkach z Ikea.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
