Domowe lody kokosowe z orzechami. BLW.

Lody kokosowe z orzechami to ulubiony deser Kaliny. Smakują jej tak bardzo, że sama zjada całą porcję. Lody ze względu na dużą zawartość orzechów są sycące, więc traktuję je jako posiłek. Zwykle podaję je na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Do przygotowania lodów wykorzystałam mleko kokosowe Real Thai. Składa się ono wyłącznie z ekstraktu kokosa (85%) i wody, dlatego idealnie nadaje do deserów dla dzieci. Lody schładzam w foremkach z Ikei. 

Lody kokosowe z orzechami
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 250 ml mleka kokosowego (u mnie Real Thai z kartonu)
  2. 10 orzechów nerkowca
  3. 10 blanszowanych migdałów bez skórki
Sposób przygotowania
  1. Do kielicha blendera wrzucam wszystkie składniki i zaczynam miksować. Poczatkowo na wysokich obrotach, aby rozdrobnić orzechy, nastepnie zmniejszam nieco prędkość. Miksuję ok 5 minut aż powstanie gładka krem. Mleko zrobi się gęste i puszyste.
  2. Jeżeli nasz mikser o slabej mocy to zalej nerkowce i migdały mlekiem kokosowym i owstaw na kilka godzin do namoczenia.
  3. Gotowy krem kokosowy przekładam do foremek na lody i wkladam do zamrażarki. Schładzam lody minimum 6h, a najlepiej daję im spokuj przez jeden dzień.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
 domowe lody kokosowe z orzechami

domowe lody kokosowe z orzechami



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *