Pieczone warzywa korzeniowe często goszczą na moim stole. Serwuję je zarówno jako dodatek do mięsa, jak i danie główne na kolację. Domowe frytki wykonać można praktycznie z każdego warzywa korzeniowego. Osobiście najbardziej lubię te z buraka i pietruszki. Kalina natomiast zwykle zajada się batatem. Upieczone warzywa podać można dziecku, które skończyło 6 miesięcy. Są idealne na początek rozszerzania diety metodą BLW. Warzywa pokrojone w paski wpasowują się w małą rączkę, a dziecko bez problemu je obgryza. Ziemniak czy batat po upieczeniu są bardzo miękkie, więc nie ma obaw o zakrztuszenie.

Domowe frytki z warzyw korzeniowych
2017-03-27 10:59:47

Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
35 min
Lista składników
- 1 ziemniak
- 1 batat
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 1 burak
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ulubione mieszanki ziół i przypraw
Sposób przygotowania
- Warzywa myję, obieram i kroję w cienkie paski. Rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa nie powinny zachodzić na siebie, ponieważ nie upieką się równomiernie.
- Frytki skrapiam oliwą i obficie obsypuję przyprawami. U mnie zioła prowansalskie, mieszanka ziół tajskich (porcja dla rodziców, Kalinie oszczędzam chili) i sok z cytryny na buraka.
- Piekę przez 20 minut w temperaturze 200 stopni przy włączonym termoobiegu.
Uwagi
- Czas pieczenia zależy od tego jak grubo pokroisz warzywa. Warto monitorować czy są odpowiednio miękkie.
- Pamiętaj, że marchewka czy burak będą piec się dłużej niż ziemniak czy batat, dlatego warto pokroić je w cieńsze i mniejsze kawałki (jak na moim zdjęciu).
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
Wygląda niesamowicie apetycznie!