Za każdym razem gdy przygotuję domowe czekoladki to nie udaje mi się zrobić odpowiednich zdjęć. Czekoladki znikają w mgnieniu oka, a głównym ich konsumentem jest Kalina. Tym razem zamiast kakao postanowiłam użyć karob. Efekt był lepszy niż się spodziewałam, a czekolada tak samo pyszna. Karob warto na stałe włączyć do naszej diety, ponieważ spożywany regularnie pomaga w zwalczyć objawy przeziębienia.

Domowe czekoladki karobowe z amarantusem
2018-05-04 14:29:08

Drukuj przepis
Lista składników
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
- 1 łyżka musu kokosowego (użyłam manny kokosowej marki Basia Basia)
- 1 łyżka karobu (użyłam marki Biovegan)
- 2 łyżeczki miodu (użyłam rzepakowego)
- 1 łyżka amarantusa ekspandowanego
Sposób przygotowania
- Olej kokosowy rozpuszczam w rondelku. Pozostawiam do ostygnięcia.
- Do płynnego, ale nie gorącego oleju dodaję karob i mus kokosowy. Mieszam całość do połączenia składników. Następnie dodaję miód i ponownie mieszam. Dosypuję amarantus i jeszcze raz mieszam.
- Przekładam czekoladki do silikonowej foremki. Delikatnie dociskam masę łyżką.
- Wkładam do zamrażalnika na minimum 2 godziny, aby masa stężała. Następnie przechowuję w lodówce do 3 dni.
- Czekoladki należy wyciągnąć z lodówki na kilka minut przed jedzeniem.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam 6 dużych czekoladek.
- Moje czekoladki są lekko wytrawne w smaku. Jeżeli preferujesz słodszy smak możesz dać więcej słodziwa.
- Jeżeli chcesz zrobić czekoladki bez musu kokosowego to zastąp go dodatkową porcją oleju i zwiększ ilość słodziwa.
- Karob może różnić się w smaku w zależności od producenta. Jeżeli nie lubisz jego smaku to użyj kakao. Pamiętaj jednak, że kakao zawiera kofeinę i szczawiany oraz może zapierać - dzieci nie powinny jeść go w nadmiarze.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
