Za kulinarnymi (i nie tylko) upodobaniami dzieci trudno jest nadążyć. Jednego dnia Kalina kocha hummus i mogłaby jeść go łyżką prosto z miski, kolejnego natomiast nawet nie chce o nim słyszeć. W związku z tym, że dziecko nie przepada za mięsem to nie chcę, aby cieciorka wypadła z naszego menu. Postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania kremu czekoladowego. Domowa Nutella okazała się absolutnym hitem! Moja wersja nie jest jakoś szczególnie słodka, robię ją mocno orzechową i czekoladową. Aż przypomniały mi się chwile z dzieciństwa, gdy takie smarowidła (niestety kupne) wyjadałam łyżką ze słoika.
Domowa Nutella z ciecierzycy
Lista składników:
- 1 szklanka ciecierzycy (użyłam już ugotowanej ze słoika)
- 5 łyżek masła orzechowego (100% orzechów bez soli i dodatków)
- 4 łyżki miodu (u mnie lipowy, dla dzieci poniżej roku daj inne słodziwo, np. syrop daktylowy lub klonowy)
- 5 łyżek kakao naturalnego (ilość dopasuj do preferencji, ja 1 łyżkę zamieniłam na karob)
- kilka łyżek wody lub mleka roślinnego do uzyskania kremowej konsystencji (dałam 5, bo lubimy gesty krem, można dać więcej)
Sposób przygotowania:
- Odmierzam odpowiednią ilość ciecierzycy i płuczę ją pod bieżącą wodą. Umieszczam w kielichu blendera.
- Dodaję masło orzechowe, miód i kakao. Zaczynam miksować całość.
- Podczas miksowania dolewam po jednej łyżce wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję. Następnie sprawdzam smak i w razie potrzeby dokładam więcej kakao, miodu lub masła orzechowego.
- Gotowy krem przekładam do słoika. Idealnie nadaje się do naleśników i gofrów, na kanapkę, a nawet do wyjadania łyżką.
Uwagi:
- Po schłodzeniu masa zrobić się nieco twardsza niż bezpośrednio po zmiksowaniu. Jeżeli konsystencja Ci nie odpowiada to dodaj więcej wody i dokładnie wymieszaj.
- Gotową Nutellę przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 4-5 dni.
- Ilość miodu, masła orzechowego i kakao dostosuj do własnych preferencji. Część kakao można zastąpić karobem.