Deser typu Monte to chyba nasz ulubiony sposób podania kaszy jaglanej. Jest tam wszystko co Kalina lubi – słodkie daktyle, masło orzechowe, kakao i oczywiście orzechy w całości. To także sposób na niezwykle sycące śniadanie z jaglanką w roli głównej. Powinno zasmakować każdemu sceptykowi tej kaszy. Jej smak jest praktycznie niewyczuwalny, a dodając większą ilość mleka kokosowego otrzymuje się gładki orzechowo-czekoladowy krem. Nic tylko zajadać się bez wyrzutów sumienia.

Deser typu Monte z kaszy jaglanej
2018-09-16 14:19:46

Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
20 min
Lista składników
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka suchej kaszy + 2 szklanki wody)
- 1/2 banana
- 1/3 szklanki mleka kokosowego lub migdałowego
- 3 suszone daktyle (lub więcej jak lubisz słodkie desery)
- 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej z orzechów laskowych, ale inne też będzie dobre)
- 2 łyżeczki kakao
- 3 łyżeczki miodu (lub innego dozwolonego słodziwa)
- ulubione orzechy i bakalie do podania (u mnie nerkowce, pekan i morwa)
Sposób przygotowania
- Kaszę jaglaną płuczę kilka razy w gorącej wodzie. Zalewam podwójną ilością czystej wody i gotuję pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę i zrobi się miękka (ok 20 minut). Pozostawiam kaszę do przestudzenia bez podnoszenia pokrywki.
- Do garnka z gorącą kaszą wkładam daktyle, aby zrobiły się miękkie.
- Gdy kasza ostygnie dodaję do niej banana i masło orzechowe. Zaczynam blendować dodając małe ilości mleka kokosowego. Ilość mleka zależy od preferowanej konsystencji kremu. My lubimy gęste, więc nie wykorzystuję całości.
- Połowę powstałego musu przekładam do osobnego pojemnika. Natomiast do reszty dosypuję kakao i dodaję miód. Ponownie blenduję.
- Gotowy krem czekoladowy przekładam do misek. Dodaję do niego wcześniej przygotowany krem orzechowy. Podaję z ulubionymi dodatkami - u mnie orzechy nerkowca i pekan oraz suszona morwa.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam porcję dla 3 osób.
- Kaszę można ugotować dzień wcześniej, a rano tylko podgrzać z dodatkiem banana i mleka kokosowego.
- Ilość mleka zależy od preferowanej gęstości deseru. Najlepiej dolewać je stopniowo.
- Jeżeli lubisz bardzo słodkie dania to dodaj więcej daktyli. Jeżeli używasz świeżych daktyli to nie musisz dodawać ich wcześniej do gorącej kaszy.
- Kakao można zastąpić karobem, ale smak nie będzie ten sam.
- Masło orzechowe i kakao można podać dziecku przed ukończeniem pierwszego roku. Należy tylko wcześniej upewnić się, że żaden z tych składników nie uczula. Nie podawaj orzechów w całości, ponieważ maluszek może nie poradzić sobie z pogryzieniem ich.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/