Delikatne curry z porem i kukurydzą. BLW.

To jeden z szybszych obiadów jakie udało mi się zrobić. Fakt, gotuję się dość długo, bo zrobiłam go na bazie mięsa z indyka (kurczak gotowałby się szybciej). Szybki dlatego, że ja nie poświęciłam mu więcej niż 5 minut uwagi. Wrzuciłam składniki na patelnię, przemieszałam i zajęłam się swoimi sprawami. Reszta działa się sama. 

delikatne curry z porem i kukurydza

Lista składników:

  • 400 g filetu z indyka (można użyć kurczaka)
  • 1 mały por (biała i zielona część)
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • 1 łyżeczka masła orzechowego 
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki mąki ryżowej (lub innej do zagęszczenia sosu)

Zamienniki:

  • W wersji wege można użyć fasolę lub tofu pokrojone w kostkę. Wówczas należy dodać je na tym samym etapie co mleczko kokosowe. Przesmażam i gotuję tylko warzywa. Tofu można zrumienić na drugiej patelni.

Sposób przygotowania:

  • Indyka kroję w niewielką kostkę. Por siekam w półplasterki.
  • Przekładam mięso i olej na patelnię. Smażę na wysokiej mocy palnika do lekkiego zrumienienia. Następnie dodaję por i kukurydzę. Jeszcze krótko przesmażam cały czas mieszając. 
  • Dolewam wodę i dodaję pastę curry. Mieszam całość, zmniejszam moc palnika do minimum i nakrywam patelnię pokrywką. Gotuję ok 45 minut lub do momentu aż mięso zrobi się miękkie. W razie potrzeby należy uzupełnić poziom płynów.
  • Dodaję masło orzechowe i dolewam mleczko kokosowe. Mieszam i ponownie zagotowuję. Zdejmuję z palnika i cały czas mieszając dosypuję mąkę ryżową, aby zagęścić sos. 
  • Podaję z ryżem i posypuję sezamem. 

Jeśli podoba Ci się ten wpis postaw mi wirtualną kawę

buycoffee.to/gotujaca.mama