Pieczony naleśnik gości u nas minimum raz w tygodniu. To miła śniadaniowa odmiana dla owsianek, jaglanej i innych gryczanek. Owsiany naleśnik z owocami bardzo przypadł Wam do gustu dlatego tym razem mam wersję dla miłośników czekolady i orzechów. Dutch baby podałam z musem truskawkowo-bananowym, który Kalinka wprost uwielbia. Córka kawałki naleśnika nadziewa na widelec i moczy w miseczce z musem.

Czekoladowy naleśnik z piekarnika
2018-06-20 14:02:34

Drukuj przepis
Lista składników
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka wody
- 15 orzechów laskowych
- 2 łyżeczki karobu
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania
- Piekarnik nastawiam na 220 stopni.
- Orzechy zalewam wodą z kranu i pozostawiam do namoczenia (moczyłam całą noc). Następnie odlewam wodę i umieszczam orzechy w kielichu blendera. Dodaję świeżą wodę i blenduję orzechy, aby powstało mleko.
- Do miski wbijam jajka. Dosypuję mąkę, dolewam przygotowane mleko orzechowe wraz z drobinkami orzechów, dodaję kakao, karob i miód. Całość mieszam rózgą aż składniki połączą się.
- Przelewam ciasto do silikonowej formy. Jeżeli używasz ceramicznej lub metalowej formy to koniecznie posmaruj ją grubą warstwą masła.
- Gdy piekarnik jest już gorący wkładam do niego formę. Piekę 20-25 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu).
- Naleśnik podczas pieczenia bardzo mocno urośnie i zarumieni się (szczególnie na bokach). Po wyciągnięciu z piekarnika i ostudzeniu opadnie.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
