Czekoladowy naleśnik z piekarnika. Bez mleka i mąki pszennej. BLW.

Pieczony naleśnik gości u nas minimum raz w tygodniu. To miła śniadaniowa odmiana dla owsianek, jaglanej i innych gryczanek. Owsiany naleśnik z owocami bardzo przypadł Wam do gustu dlatego tym razem mam wersję dla miłośników czekolady i orzechów. Dutch baby podałam z musem truskawkowo-bananowym, który Kalinka wprost uwielbia. Córka kawałki naleśnika nadziewa na widelec i moczy w miseczce z musem. 

Czekoladowy naleśnik z piekarnika
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 3 jajka
  2. 1 szklanka mąki owsianej
  3. 1 szklanka wody
  4. 15 orzechów laskowych
  5. 2 łyżeczki karobu
  6. 1 łyżeczka kakao
  7. 2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nastawiam na 220 stopni.
  2. Orzechy zalewam wodą z kranu i pozostawiam do namoczenia (moczyłam całą noc). Następnie odlewam wodę i umieszczam orzechy w kielichu blendera. Dodaję świeżą wodę i blenduję orzechy, aby powstało mleko.
  3. Do miski wbijam jajka. Dosypuję mąkę, dolewam przygotowane mleko orzechowe wraz z drobinkami orzechów, dodaję kakao, karob i miód. Całość mieszam rózgą aż składniki połączą się.
  4. Przelewam ciasto do silikonowej formy. Jeżeli używasz ceramicznej lub metalowej formy to koniecznie posmaruj ją grubą warstwą masła.
  5. Gdy piekarnik jest już gorący wkładam do niego formę. Piekę 20-25 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu).
  6. Naleśnik podczas pieczenia bardzo mocno urośnie i zarumieni się (szczególnie na bokach). Po wyciągnięciu z piekarnika i ostudzeniu opadnie.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
Czekoladowy naleśnik z piekarnika

Czekoladowy naleśnik z piekarnika

Czekoladowy naleśnik z piekarnika

Czekoladowy naleśnik z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *