Kupiłam ostatnio książkę Zielone koktajle dla mam i dzieci. Jest to ogromna dawka inspiracji na smaczne i zdrowe koktajle dla dzieci i całej rodziny. Do tej pory piłyśmy z Kaliną sporo koktajli, jednak opierały się one głównie na szpinaku i jarmużu. Książka dała mi kopa do poszukiwania nowych połączeń i smaków. Postanowiłam wykorzystać naszego ulubionego buraka i zaserwować go w owsiankowej odsłonie. Wyszło niezwykle smacznie i pożywnie.
Zwykle mam w lodówce upieczonego buraka. Kalinka lubi go jako dodatek do obiadu, placków czy wypieków. Przygotowuję go zgodnie z tym przepisem tylko, że bez przypraw 👉 jak upiec buraka. Zwykle piekę 2-3 buraki na raz i przechowuję w lodówce w zamkniętym pojemniku do 4 dni. Dzięki temu mam pod ręką gotowego buraka oraz oszczędzam czas.


- 7 łyżek płatków owsianych górskich
- 1/2 pieczonego buraka
- 1 banan
- 1 pomarańcza
- 3 łyżeczki kakao naturalnego (lub karobu)
- 1 szklanka wody + do namoczenia płatków
- Buraka piekę zgodnie z przepisem podanym wyżej. 👆
- Płatki owsiane zalewam wodą i pozostawiam do namoczenia (ja odstawiam na całą noc). Następnie odcedzam je na sitku i umieszczam w dzbanku.
- Dodaję obranego banana i pomarańczę oraz upieczonego buraka. Dosypuję kakao i dolewam wodę.
- Miksuję całość aż powstanie gładkie smoothie. Przelewam do szklanek i podaję z ekspandowaną kaszą jaglaną.
- Z podanych ilości przygotowałam 2 szklanki koktajlu.
- Można dać więcej płatków owsianych, aby koktajl był gęstszy. Niemniej wówczas smak będzie bardziej przypominać owsiankę.
- Jeżeli chcesz podać koktajl dziecku poniżej roku to kakao zastąp karobem.
