Czekoladowy dutch baby. BLW.

Pieczony naleśnik to idealne śniadanie – dzieci go kochają i robi się praktycznie sam. Wystarczy wymieszać składniki i wstawić do piekarnika, aby zadziała się magia. 

pieczony naleśnik

Pieczony czekoladowy naleśnik

Lista składników: 

  • 4 jajka (użyłam zerówek, które są nieco mniejsze niż normalne)
  • 1 szklanka mleka (użyłam sojowego z wapniem)
  • 1 szklanka mąki (1/5 z komosy ryżowej, 4/5 pszennej, można dać tylko pszenną)
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/4 łyżeczki kardamonu (można pominąć lub zamienić na cynamon)
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych (niesiarkowanych)
  • olej do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nastawiam na 220 stopni (opcja góra-dół). 
  • Do miski wbijam jajka, wlewam mleko oraz wsypuję mąkę, sodę, kakao, kardamon i cynamon. Mieszam krótko składniki aż wszystko się połączy. 
  • Ceramiczne naczynie smaruję olejem (dno i boki). Wlewam ciasto do formy i posypuję wiórkami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok 18-20 minut w opcji z termoobiegiem (22-25 minut bez termoobiegu). 
  • Ciasto podczas pieczenia mocno urośnie, opadnie po ostygnięciu i nie należy się tym przejmować. Podaję ze świeżymi owocami.  

Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama 

czekoladowy dutch baby
czekoladowy dutch baby
naleśnik z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *