Pieczony naleśnik to idealne śniadanie – dzieci go kochają i robi się praktycznie sam. Wystarczy wymieszać składniki i wstawić do piekarnika, aby zadziała się magia.

Pieczony czekoladowy naleśnik
Lista składników:
- 4 jajka (użyłam zerówek, które są nieco mniejsze niż normalne)
- 1 szklanka mleka (użyłam sojowego z wapniem)
- 1 szklanka mąki (1/5 z komosy ryżowej, 4/5 pszennej, można dać tylko pszenną)
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kakao
- 1/4 łyżeczki kardamonu (można pominąć lub zamienić na cynamon)
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych (niesiarkowanych)
- olej do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastawiam na 220 stopni (opcja góra-dół).
- Do miski wbijam jajka, wlewam mleko oraz wsypuję mąkę, sodę, kakao, kardamon i cynamon. Mieszam krótko składniki aż wszystko się połączy.
- Ceramiczne naczynie smaruję olejem (dno i boki). Wlewam ciasto do formy i posypuję wiórkami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok 18-20 minut w opcji z termoobiegiem (22-25 minut bez termoobiegu).
- Ciasto podczas pieczenia mocno urośnie, opadnie po ostygnięciu i nie należy się tym przejmować. Podaję ze świeżymi owocami.
Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama


