Takim śniadaniem można rozpieszczać się codziennie. Świetnie smakuje i daje kopa na cały poranek. A przy tym jest zdrowe i świetnie wygląda.
Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama

Czekoladowy budyń jaglany
2017-12-31 17:50:38

Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Lista składników
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka kakao (dla dzieci poniżej roku karob)
- 1/2 łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
- 1 łyżeczka miodu (u mnie rzepakowy, dla dzieci poniżej roku miód zastąp syropem klonowym lub daktylowym)
- ulubione dodatki (u mnie mango, migdały, pestki, morwa i miechunka)
Sposób przygotowania
- Kaszę jaglaną zalewam ciepłą wodą, płuczę dokładnie i odlewam wodę. Czynność tę wykonuję kilka razy do momentu aż kasza będzie czysta. Następnie wsypują ją do rondelka i zalewam świeżą wodą. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Pozostawiam do ostygnięcia bez podnoszenia pokrywki. Najczęściej kaszę gotuję wieczorem, aby rano oszczędzić czas.
- Gdy kasza ostygnie dodaję do niej pomarańczę, mleko kokosowe, cynamon, kakao i miód. Wszystko dokładnie miksuję aż powstanie gładki krem. Jeżeli korzystam z wcześniej ugotowanej kaszy to podgrzewam ją delikatnie po miksowaniu.
- Przelewam do miseczek i podaję z ulubionymi dodatkami. Świetnie pasuje z mango i migdałami.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam 3 porcje.
- Kaszę po oczyszczeniu można zostawić do namoczenia na kilka godzin. Nie jest to obowiązkowe.
- Kaszę można ugotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Po zmiksowaniu można ją delikatnie podgrzać.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
