Czekoladowo-orzechowy budyń z komosy. BLW.

Na śniadanie, kolację i deser. Taki budyń to nie tylko pyszna alternatywa dla klasycznych budyniów z paczki, ale także zdrowe, smaczne i sycące danie pełne wapnia, żelaza i innych minerałów. U nas w pierwszej kolejności zniknęła orzechowa posypka, a później cała reszta. Do przygotowania budyniu wykorzystałam mleko roślinne, ponieważ komosa jest niezwykle bogata w wapń, dlatego spokojnie można traktować ją jako jedną z dziennych porcji tego pierwiastka. 

Czekoladowo-orzechowy budyń z komosy
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Lista składników
  1. 7 łyżek komosy ryżowej (sypkiej, nieugotowanej)
  2. 1 szklanka mleka migdałowego (pasuje też kokosowe, opcjonalnie woda lub inne roślinne)
  3. 1 duży banan
  4. 1 łyżeczka kakao naturalnego (lub karobu)
  5. 1 łyżka oleju z pestek dyni (tłoczony na zimno, można dać inny ulubiony)
  6. 5 orzechów nerkowca
  7. 5 orzechów pekan
  8. 5 orzechów włoskich
  9. 5 migdałów
Sposób przygotowania
  1. Komosę zalewam wodą i pozostawiam do namoczenia na kilka godzin. Moczenie nie jest wymagane, ale warto to zrobić. Następnie komosę odcedzam, płuczę i wsypuję do rondelka. Zalewam mlekiem migdałowym i gotuję na niewielkim ogniu do momentu aż wchłonie cały płyn. Ugotowaną komosę pozostawiam do ostygnięcia. Ja gotuję komosę wieczorem, aby rano zamienić ją w budyń.
  2. Do przestudzonej komosy dodaję banana, kakao i olej z pestek dyni (oleju tłoczonego na zimno nie daje się do gorących dań). Całość blenduję do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Do moździerza wsypuję wszystkie orzechy. Rozcieram je na drobne kawałki. Orzechy można też zmiksować blenderem, zmielić w młynku lub drobno posiekać.
  4. Przedkładam budyń do miseczek i posypuję go orzechami.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam 2 porcje budyniu.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
Czekoladowo-orzechowy budyń z komosy

Czekoladowo-orzechowy budyń z komosy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *