Na śniadanie, kolację i deser. Taki budyń to nie tylko pyszna alternatywa dla klasycznych budyniów z paczki, ale także zdrowe, smaczne i sycące danie pełne wapnia, żelaza i innych minerałów. U nas w pierwszej kolejności zniknęła orzechowa posypka, a później cała reszta. Do przygotowania budyniu wykorzystałam mleko roślinne, ponieważ komosa jest niezwykle bogata w wapń, dlatego spokojnie można traktować ją jako jedną z dziennych porcji tego pierwiastka.

Czekoladowo-orzechowy budyń z komosy
2018-03-12 14:06:41

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Lista składników
- 7 łyżek komosy ryżowej (sypkiej, nieugotowanej)
- 1 szklanka mleka migdałowego (pasuje też kokosowe, opcjonalnie woda lub inne roślinne)
- 1 duży banan
- 1 łyżeczka kakao naturalnego (lub karobu)
- 1 łyżka oleju z pestek dyni (tłoczony na zimno, można dać inny ulubiony)
- 5 orzechów nerkowca
- 5 orzechów pekan
- 5 orzechów włoskich
- 5 migdałów
Sposób przygotowania
- Komosę zalewam wodą i pozostawiam do namoczenia na kilka godzin. Moczenie nie jest wymagane, ale warto to zrobić. Następnie komosę odcedzam, płuczę i wsypuję do rondelka. Zalewam mlekiem migdałowym i gotuję na niewielkim ogniu do momentu aż wchłonie cały płyn. Ugotowaną komosę pozostawiam do ostygnięcia. Ja gotuję komosę wieczorem, aby rano zamienić ją w budyń.
- Do przestudzonej komosy dodaję banana, kakao i olej z pestek dyni (oleju tłoczonego na zimno nie daje się do gorących dań). Całość blenduję do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do moździerza wsypuję wszystkie orzechy. Rozcieram je na drobne kawałki. Orzechy można też zmiksować blenderem, zmielić w młynku lub drobno posiekać.
- Przedkładam budyń do miseczek i posypuję go orzechami.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam 2 porcje budyniu.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
