Czekoladki kokosowe z suszonymi owocami. BLW.

Czasami nachodzi mnie ochota na coś słodkiego do kawy. I nie mam tu na myśli ciasteczek owsianych czy innych fit wypieków dla dzieci. Mam chęć na prawdziwą słodycz. Co jednak zrobić, gdy dziecko jest już na tyle świadome, że nie da się oszukać domowym amarantuskiem, ale Ty nadal nie chcesz podawać sklepowych słodkości? Z pomocą przychodzą wówczas domowe czekoladki. W najprostszej wersji wystarczy olej kokosowy, kakao i dozwolone słodziwo. Smak można wzbogacić masłem orzechowym lub orzechami w kawałkach, wiórkami kokosowymi czy owocami suszonymi lub liofilizowanymi. Takie czekoladki w zupełności zaspokajają moją potrzebę na słodycze i z czystym sumieniem mogę podać je starszakowi. 

Od jakiego wieku można podać domowe czekoladki? Osobiście uważam, że nie jest to deser dla niemowlaka. Do roku dziecku można zaserwować po prostu świeże lub suszone owoce i to w zupełności wystarczy. Domowe czekoladki i batoniki Kalina po raz pierwszy dostała ok 18 miesiąca. Wówczas była już na tyle świadomym dzieckiem, że zaczęła zauważać różnice na talerzach i domagać się tego co ma mama (dziwne, że nie działa to podczas obiadu lub kolacji).

Czekoladki kokosowe z suszonymi owocami

Czekoladki kokosowe z suszonymi owocami. BLW.

Lista składników:

  • 100 g wiórków kokosowych niesiarkowanych 
  • 200 g suszonych owoców (dałam śliwki i figi w proporcji 2:1)
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 
  • 4 łyżki masła orzechowego 
  • 2 łyżki miodu (lub innego dozwolonego słodziwa, np. syropu daktylowego)

Sposób przygotowania:

  • Olej kokosowy rozpuszczam w rondelku. Ma mieć płynną konsystencję, ale nie powinien być gorący. 
  • Do kielicha malaksera (można użyć blendera kielichowego) wsypuję wiórki kokosowe. Rozdrabniam je przez kilka minut. 
  • Dodaję suszone owoce i rozdrabniam jeszcze przez chwilę. W efekcie wiórki i owoce połączą się, ale będą sypkie. 
  • Wlewam olej, masło orzechowe i miód. Całość ponownie miksuję aż powstanie jednolita gęsta masa. 
  • Wykładam czekoladową masę na papier do pieczenia i formuję płaski prostokąt (maksymalnie 2 cm wysokości). 
  • Formę z czekoladą umieszczam w lodówce i schładzam przez kilka godzin, a najlepiej pozostawiam na całą noc. Gdy czekolada stwardnieje kroję ją nożem na mniejsze kawałki. Umieszczam w szczelnie zamkniętym pojemniku i przechowuję w lodówce. 

Uwagi:

  • Czekoladki można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Zbyt długie pozostawienie ich w temperaturze pokojowej może sprawić, że zrobić się miękkie, ale nie powinny się rozpadać. 

Tłem do zdjęć jest przepiękna i bardzo mądra książka Misza i Grisza ratują świat

Czekoladki kokosowe z suszonymi owocami. BLW.

Czekoladki kokosowe z suszonymi owocami. BLW.

Czekoladki kokosowe z suszonymi owocami. BLW.

Czekoladki kokosowe z suszonymi owocami. BLW.

Czekoladki kokosowe z suszonymi owocami. BLW.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *