Cytrynowa jaglanka z truskawkami. BLW.

Cytrynowa jaglanka to jeden z moich pomysłów na szybkie śniadanie przed przedszkolem. Przygotowuję ją na bazie płatków jaglanych, więc gotowanie trwa dosłownie kilka minut. 

Zobacz powiązane wpisy:

cytrynowa jaglanka bezglutenowa

Cytrynowa jaglanka z truskawkami

Lista składników:

  • 2/3 szklanki płatków jaglanych
  • 1 szklanka napoju sojowego (odradzam mleko krowie, ponieważ może zważyć się w połączeniu z sokiem z cytryny)
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego 
  • sok z 1 cytryny 
  • 3 daktyle 
  • orzechy nerkowca do podania
  • świeże truskawki do podania 

Używam mleczka kokosowego Real Thai, które bez problemu kupisz w wielu sklepach internetowych. 

Sposób przygotowania:

  • Zaczynam od drobnego posiekania daktyli. Do garnka wsypuję płatki jaglane i daktyle. Następnie zalewam to napojem sojowym i zagotowuję. Gdy płatki zaczną się gotować  zmniejszam moc palnika i dolewam mleczko kokosowe. Gotuję pod przykryciem do momentu aż zmiękną mieszając od czasu do czasu . Jeśli płatki są zbyt gęste należy dolać więcej napoju sojowego lub wody. 
  • Gdy tylko płatki zmiękną zdejmuję je z palnika i dolewam mleczko kokosowe. Pozostawiam do lekkiego ostygnięcia. W międzyczasie wyciskam sok z cytryny. Do przestudzonej jaglanki powoli dolewam sok z cytryny. Nie wlewam całości od razu – dodaję go stopniowo sprawdzając czy jaglanka nie jest zbyt kwaśna. 
  • Przekładam płatki do miseczek. Na koniec dorzucam do nich ulubione orzechy i kawałki truskawek. Poza senonem można użyć mrożonek lub innych owoców – warto wybrać owoce o świeżym i lekko kwaskowym smaku. Banany będą zbyt mało wyraziste i za słodkie. 

Jeśli podoba Ci się ten wpis postaw mi wirtualną kawę

buycoffee.to/gotujaca.mama 
przepis na cytrynową jaglankę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *