Cytrynowa jaglanka to jeden z moich pomysłów na szybkie śniadanie przed przedszkolem. Przygotowuję ją na bazie płatków jaglanych, więc gotowanie trwa dosłownie kilka minut.
Zobacz powiązane wpisy:

Cytrynowa jaglanka z truskawkami
Lista składników:
- 2/3 szklanki płatków jaglanych
- 1 szklanka napoju sojowego (odradzam mleko krowie, ponieważ może zważyć się w połączeniu z sokiem z cytryny)
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- sok z 1 cytryny
- 3 daktyle
- orzechy nerkowca do podania
- świeże truskawki do podania
Używam mleczka kokosowego Real Thai, które bez problemu kupisz w wielu sklepach internetowych.
Sposób przygotowania:
- Zaczynam od drobnego posiekania daktyli. Do garnka wsypuję płatki jaglane i daktyle. Następnie zalewam to napojem sojowym i zagotowuję. Gdy płatki zaczną się gotować zmniejszam moc palnika i dolewam mleczko kokosowe. Gotuję pod przykryciem do momentu aż zmiękną mieszając od czasu do czasu . Jeśli płatki są zbyt gęste należy dolać więcej napoju sojowego lub wody.
- Gdy tylko płatki zmiękną zdejmuję je z palnika i dolewam mleczko kokosowe. Pozostawiam do lekkiego ostygnięcia. W międzyczasie wyciskam sok z cytryny. Do przestudzonej jaglanki powoli dolewam sok z cytryny. Nie wlewam całości od razu – dodaję go stopniowo sprawdzając czy jaglanka nie jest zbyt kwaśna.
- Przekładam płatki do miseczek. Na koniec dorzucam do nich ulubione orzechy i kawałki truskawek. Poza senonem można użyć mrożonek lub innych owoców – warto wybrać owoce o świeżym i lekko kwaskowym smaku. Banany będą zbyt mało wyraziste i za słodkie.
Jeśli podoba Ci się ten wpis postaw mi wirtualną kawę
buycoffee.to/gotujaca.mama
