Cukiniowe muffinki z kawałkami czekolady. Bez glutenu. BLW.

Najfajniejsze w BLW jest to, że dotyczy nie tylko dziecka, ale też całej rodziny. Jedno z głównych założeń metody mówi, że dziecko je dokładnie to samo co pozostali domownicy. Gdy przy stole pojawia się maluch zaczyna się mocno przykuwać uwagę do jedzenia. Z czego jest ono zrobione, jakie jest pochodzenie składników, czy zawiera sztuczne dodatki i konserwanty, ile ma kalorii, czy nie jest przetworzone itd. Szuka się zdrowych alternatyw dla słodyczy i ulubionych przekąsek. 

Osobiście nigdy nie byłam łasa na słodycze. Spożycie cukru ograniczyłam na długo przed pojawieniem się Kaliny. Moją jedyna słabością jest czekolada, zwłaszcza ta gorzka z dużą zawartością kakao. Uwielbiam jej smak w połączeniu z czarną kawą. Kalina miłość do czekolady musiała wyssać z mlekiem, bo aż trzęsie się na jej widok. Na codzień nie zajadamy się czekoladą, niemniej sporadycznie pozwalam sobie i dziecku na małe co nieco (czyt. kostkę dla Kaliny i dwie dla mamy). Dobrą alternatywą dla małych grzeszków jest upieczenie babeczek z dodatkiem czekolady. W ich składzie znajduje się cukinia, więc czuję się rozgrzeszona za czekoladowy wsadzić. Mąka kokosowa świetnie komponuje się z gryczaną – gryka jest praktycznie niewyczuwalna. 

Babeczki w podanej formie można podać dziecku po roku. Dla maluszka pomiń czekoladę  i ewentualnie kakao. 

Cukiniowe muffinki z czekoladą
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
40 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
40 min
Lista składników
  1. 1 szklanka mąki (200 ml gryczanej i 50 ml kokosowej)
  2. 1 szklanka cukinii startej na dużych oczkach
  3. 1/2 szklanki mleka (u mnie krowie, nieodtłuszczone)
  4. 1/5 szklanki oleju (50 ml, u mnie rzepakowy)
  5. 1 jajko
  6. 1 łyżka syropu daktylowego (można zamienić na klonowy lub inne słodziwo)
  7. 1 czubata łyżka kakao
  8. 4 kostki gorzkiej czekolady (u mnie 85% kakao, 1 kostka na 1 babeczkę, można dać więcej)
  9. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
  10. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
  1. Do miski wsypuję mąkę gryczaną i kokosową, proszek do pieczenia i sodę. Mieszam suche składniki.
  2. Cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do miski z mąką. Wbijam jajko oraz wlewam syrop daktylowy, olej i mleko. Mieszam wszystkie składniki.
  3. Część ciasta wkładam do foremek na babeczki, które mają być bez czekolady. Następnie do miski wsypuję kakao i ponownie mieszam ciasto. Napełniam pozostałe foremki.
  4. Kostki czekolady siekam nożem na małe kawałki i wtykam je na wierzch babeczek.
  5. Wypełnione foremki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Muffiny piekę 30 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
cukiniowe muffinki z czekoladą

cukiniowe muffinki z czekoladą

cukiniowe muffinki z czekoladą

cukiniowe muffinki z czekoladą

Wybaczcie jakość zdjęć. Robione były telefonem przy sztucznym świetle. Niestety następnego dnia nie było już co fotografować. 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *