Codzienna zupa z soczewicą i pomidorami. BLW.

Od kiedy moje dziecko ma bunt na samodzielne jedzenie i krzesełko to gotuję więcej zup. O zmianie w naszym BLW pisałam więcej przy okazji przepisu na pomarańczowy krem z cieciorką. Karmiona Kalina znacznie chętniej zjada zupy niż gdyby miała sama przebierać łyżką. Ja natomiast mam zdecydowanie mniej kombinowania co zrobić na obiad. Wyciągam podstawowe warzywa z lodówki, kroję, zalewam, doprawiam i gotowe. Reszta robi się sama. 

Zupa z soczewicą i pomidorami powstała zupełnie przypadkiem, a inspiracja dla niej była niemal pusta lodówka. Do przygotowania sycącego obiadu wystarczy tylko kilka marchewek i ziemniaków (na pewno masz je w lodówce), odrobina passaty pomidorowej i czerwona soczewica.  Przyprawy to kwestia gustu, ja dałam naszą ulubioną kombinację. Kalina do zupy dodatkowo dostała nieco ugotowanej kaszy jaglanej – w końcu wszystko lepiej smakuje z jaglanką. 

Codzienna zupa z soczewicą i pomidorami
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
30 min
Lista składników
  1. 3 marchewki
  2. 3 ziemniaki
  3. 1 czerwona cebula
  4. 5 łyżek czerwonej soczewicy
  5. 3 łyżki kukurydzy
  6. 1 ząbek czosnku
  7. 150 ml passaty pomidorowej
  8. 400 ml wody lub bulionu warzywnego
  9. 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  10. 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  11. 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  12. 1/2 łyżeczki kurkumy
  13. 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (pomiń w porcji dla dzieci poniżej roku)
  14. 1/4 łyżeczki pieprzu (można pominąć w porcji dla dzieci poniżej roku, niemniej pieprz pomaga w trawieniu kurkumy)
  15. 1 łyżka oliwy z oliwek
  16. 1 łyżka jogurtu naturalnego (lub innego zabielacza, można pominąć)
Sposób przygotowania
  1. Cebulę siekam drobno i wrzucam do garnka z grubym dnem. Dolewam oliwę i duszę cebulę przez chwilę na niewielkim ogniu.
  2. Marchewkę myję, obieram i kroję w małą kostkę. Dokładam do garnka z cebulą i duszę dalej.
  3. Ziemniaki myję, obieram i kroję w kostkę dwa razy większą niż marchewka (ziemniak szybciej się gotuje). Przekładam go do garnka.
  4. Dosypuję natkę pietruszki, lubczyk, czerwoną paprykę i kurkumę. Dolewam passatę i wodę (bulion będzie lepszy, ale ja nie miałam). Nakrywam garnek pokrywką i doprowadzam zupę do stanu na chwilę przed zagotowaniem. Zmniejszam moc palnika prawie do minimum (3 na płycie indukcyjnej) i powoli gotuję zupę (ok 10-15 minut lub do momentu aż warzywa zaczną robić się miękkie).
  5. Soczewicę zalewam wodą i dokładnie płuczę kilka razy - woda powinna być czysta. Soczewicę dosypuję do garnka, gdy marchewka i ziemniak zaczynają mięknąć. Gotuję kolejne 10-15 minut - dłuższe gotowanie sprawi, że soczewica zacznie zamieniać się w papkę.
  6. Na 5 minut przed końcem dokładam odsączoną z zalewy i przepłukaną kukurydzę.
  7. Czosnek siekam w drobną kostkę (można zetrzeć na tarce) i dodaję go do zupy w momencie wyłączenia palnika. Dzięki temu nie straci on wszystkich swoich właściwości i nadal zupie ciekawy smak.
  8. Gdy zupa lekko przestygnie dodaję do niej łyżkę jogurtu. Powinien on być w temperaturze pokojowej, aby nie zwarzył się. W tym momencie można odłożyć porcję dla dziecka i doprawić zupę solą i pieprzem.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam porcję dla 3 osób.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/

zupa z soczewicą i pomidorami

zupa z soczewicą i pomidorami

W tle znajduje się książka Opowiem Ci, mamo, co robią mrówki. Szczerze polecam Wam całą serię tych książek. Kalinka z zaciekawieniem je ogląda, a ja czytam je z pamięci kilkanaście razy dziennie.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *