Nie ma dnia, aby nie zostało mi kilka kromek starego chleba. Szczerze to nie lubię czerstwych kanapek. Szkoda mi też wyrzucać chleb, dlatego dwudniowe pieczywo przerabiam jak tylko się da. Mam kilka sprawdzonych patentów, które sprawiają, że z chlebaka wyrzucam wyłącznie okruszki.
Jak nie marnować chleba?
Przede wszystkim staram się nie kupować zbyt dużo pieczywa. Unikam jednak sytuacji, że chleba w domu brakuje. Kanapki to awaryjna kolacja lub przekąska po przedszkolu. Aby mieć zawsze świeży chleb pod ręką kupuję duży bochenek, dzielę go na ćwiartki i zamrażam. Wówczas nie muszę codziennie chodzić do piekarni, a jednocześnie unikam sytuacji, że chleb zeschnie się. ➡️ Przeczytaj więcej o mrożeniu i rozmrażaniu chleba. Jeśli jednak coś zostanie to mam na to patenty.
Grzanki do zupy
Moje dzieci kochają grzanki. To ich ulubiony dodatek do zupy. Ja też je bardzo lubię, bo są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Gdy tylko zostanie mi jakaś kromka starego chleba kroją ją w kostkę, wrzucam do woreczka strunowego i zamrażam. W ten sposób zbieram pieczywo przez kilka dni.
Zamrożone kawałki wsypuję na gorącą patelnię, skrapiam oliwą i posypuję przyprawami. Może to być czosnek, zioła prowansalskie lub suszone pomidory. Smażę przez kilka minut i gotowe. Tak przygodowa grzanki można też użyć jako dodatku do sałatki.

Tosty szpinakowe
Moje dzieci uwielbiają te tosty. To jeden z naszych kolacyjnych pewniaków.
Lista składników:
- 30 g świeżego szpinaku
- 2 jajka
- 5-6 kromek dwudniowego chleba
- olej do posmarowania patelni
- ulubione dodatki
Sposób przygotowania:
- Szpinak i jajka dokładnie blenduję. Przelewam masę jajeczną na talerz i moczę w nie chleb. Ważne, aby pieczywo mocno nasiąkło jajkami.
- Rozgrzewam patelnię i smaruję ją olejem. Patelnia nie może być zbyt gorąca, ponieważ jajka przypalą się z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe.
- Smażę chleb na średniej mocy palnika obracając go kilka razy.
Przetestuj przepis na tosty bananowe, tosty z dynią i tosty cynamonowe. Podobne przepisy znajdziesz też w moim ebooku „Rodzinna kolacja„.
