To ciasto jest naszym pewnikiem. Jest niezwykle smaczne, a przy tym mega zdrowe i nie zawiera ani grama mąki. Do tego wykonane jest z fasoli, więc dodatkową porcję warzyw w ciągu dnia mam z głowy. Ciasto fasolowe w wersji podstawowej robię bez owoców, latem jednak dokładam owoce sezonowe, aby oswoić Kalinę z ich smakiem. Ciasto smaczne jest nawet na następny dzień, dlatego z powodzeniem można upiec je wieczorem i rano schować do lunchboxa. Jeżeli lubisz wypieki z fasoli to koniecznie sprawdź też mój przepis na muffinki z fasoli.

Ciasto z czerwonej fasoli. Bez mąki. BLW.
2018-07-03 13:27:32

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
45 min
Lista składników
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 banan
- 2 jajka
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka karobu (można dać tylko kakao)
- 1 łyżeczka miodu (lub innego słodziwa)
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść czerwonych porzeczek (poza sezonem mrożone)
Sposób przygotowania
- Fasolę odsączam z zalewy i dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. Przekładam ją do kielicha blendera.
- Dodaję banan, jajka, kakao, karob, miód, olej i proszek do pieczenia. Całość dokładnie blenduję przez minimum 5 minut, aby dokładnie rozdrobnić fasolę. W przeciwny razie ciasto będzie się kruszyć.
- Wylewam ciasto do formy. Ja użyłam silikonowej - jeżeli używasz metalowej lub ceramicznej to wyłóż ją papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układam porzeczki.
- Wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę ok 45 minut (lub do suchego patyczka) w opcji góra-dół bez termoobiegu. Po upieczeniu studzę na kratce.
Uwagi
- Ciasto upiekłam w okrągłej formie o średnicy ok 19 cm.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
