Ciasto pomidorowe z morelami i czekoladą. BLW.

Inspiracją dla stworzenia tego ciasta był piernik pomidorowy wg przepisu Jadłonoma. To nasz absolutny hit minionych świąt Bożego Narodzenia. Robi się je błyskawicznie, rewelacyjnie smakuje i na dodatek przygotowane jest z… pomidorów! To jedyna forma tego warzywa, którą Kalina zjada ze smakiem. Zupa i sos w kolorze czerwonym odpadają, a świeży pomidor spada z kanapki wcześniej niż go zdążę położyć. Natomiast ciasto pomidorowe znika w mgnieniu oka.

Jest miękkie, delikatne, puszyste i wilgotne. Zupełnie nie czuć w nim pomidorów. Gdybym sama go nie upiekła to nie uwierzyłabym, że zrobione jest z passaty. Do ciasta można dać ulubione dodatki. Robiłam je już z przyprawą piernikową, z miodem zamiast cukru kokosowego, z migdałami, z suszonymi śliwkami, przekładane konfiturą. Zawsze wychodzi idealnie. 

Ciasto pomidorowe z morelami i czekoladą

Ciasto pomidorowe z morelami i czekoladą. BLW.

Lista składników:

  • 1 szklanka passaty pomidorowej (można użyć pomidorów z puszki)
  • 1 dojrzały banan 
  • 5 łyżeczek cukru kokosowego
  • 1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
  • 2 szklanki mąki pszennej (użyłam 1 szklanki pełnoziarnistej, 1 szklanki typ 550)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka kakao naturalnego (można zamienić na karob, ale zmienia to smak)
  • 5-6 kostek czekolady (zawartość kakao min. 70%, można pominąć)
  • 5-6 dużych suszonych moreli (niesiarkowanych, lub innych suszonych owoców)
  • skórka starta z 1 pomarańczy

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. 
  • Pomarańczę dokładnie myję, a następnie przelewam świeżo zagotowaną wodą. Ścieram skórkę na tarce o drobnych oczkach. Czekoladę i morele drobno siekam. 
  • W pierwszej misce umieszczam passatę pomidorową, olej, banana i cukier kokosowy. Całość dokładnie blenduję. 
  • Do drugiej miski wsypuję mąkę, kakao, sodę oczyszczoną. Mieszam suche składniki. Dodaję skórkę z pomarańczy, morele i czekoladę. Ponownie mieszam. 
  • Do suchych składników przelewam mokre. Całość szybko i energicznie mieszam (długie mieszanie może skończyć się zakalcem). Ciasto będzie dosyć gęste. Przekładam je do formy (maksymalnie 3/4 wysokości).
  • Wkładam formę do nagrzanego piekarnika. Piekę ok 40 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu) lub do suchego patyczka. 

Uwagi:

  • Użyłam silikonowej formy, która nie przywiera do ciasta. Jeżeli masz metalową lub ceramiczną to wyłóż ją papierem do pieczenia. 
  • Ciasto można zrobić w okrągłej formie lub keksówce. Kształt i wielkość nie ma znaczenia. Piekłam je w różnych formach i zawsze wychodzi świetne. 
  • Ciasto można przeciąć na pół i posmarować konfiturą, np. śliwkową.
  • Mąkę pełnoziarnistą można zastąpić zwykłą pszenną. Wówczas ciasto będzie jeszcze bardziej delikatne i puszyste. 
Ciasto pomidorowe z morelami i czekoladą. BLW.
Ciasto pomidorowe z morelami i czekoladą. BLW.
Ciasto pomidorowe z morelami i czekoladą. BLW.
Ciasto pomidorowe z morelami i czekoladą. BLW.
Ciasto pomidorowe z morelami i czekoladą. BLW.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *