Inspiracją dla stworzenia tego ciasta był piernik pomidorowy wg przepisu Jadłonoma. To nasz absolutny hit minionych świąt Bożego Narodzenia. Robi się je błyskawicznie, rewelacyjnie smakuje i na dodatek przygotowane jest z… pomidorów! To jedyna forma tego warzywa, którą Kalina zjada ze smakiem. Zupa i sos w kolorze czerwonym odpadają, a świeży pomidor spada z kanapki wcześniej niż go zdążę położyć. Natomiast ciasto pomidorowe znika w mgnieniu oka.
Jest miękkie, delikatne, puszyste i wilgotne. Zupełnie nie czuć w nim pomidorów. Gdybym sama go nie upiekła to nie uwierzyłabym, że zrobione jest z passaty. Do ciasta można dać ulubione dodatki. Robiłam je już z przyprawą piernikową, z miodem zamiast cukru kokosowego, z migdałami, z suszonymi śliwkami, przekładane konfiturą. Zawsze wychodzi idealnie.
Ciasto pomidorowe z morelami i czekoladą

Lista składników:
- 1 szklanka passaty pomidorowej (można użyć pomidorów z puszki)
- 1 dojrzały banan
- 5 łyżeczek cukru kokosowego
- 1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
- 2 szklanki mąki pszennej (użyłam 1 szklanki pełnoziarnistej, 1 szklanki typ 550)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao naturalnego (można zamienić na karob, ale zmienia to smak)
- 5-6 kostek czekolady (zawartość kakao min. 70%, można pominąć)
- 5-6 dużych suszonych moreli (niesiarkowanych, lub innych suszonych owoców)
- skórka starta z 1 pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
- Pomarańczę dokładnie myję, a następnie przelewam świeżo zagotowaną wodą. Ścieram skórkę na tarce o drobnych oczkach. Czekoladę i morele drobno siekam.
- W pierwszej misce umieszczam passatę pomidorową, olej, banana i cukier kokosowy. Całość dokładnie blenduję.
- Do drugiej miski wsypuję mąkę, kakao, sodę oczyszczoną. Mieszam suche składniki. Dodaję skórkę z pomarańczy, morele i czekoladę. Ponownie mieszam.
- Do suchych składników przelewam mokre. Całość szybko i energicznie mieszam (długie mieszanie może skończyć się zakalcem). Ciasto będzie dosyć gęste. Przekładam je do formy (maksymalnie 3/4 wysokości).
- Wkładam formę do nagrzanego piekarnika. Piekę ok 40 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu) lub do suchego patyczka.
Uwagi:
- Użyłam silikonowej formy, która nie przywiera do ciasta. Jeżeli masz metalową lub ceramiczną to wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Ciasto można zrobić w okrągłej formie lub keksówce. Kształt i wielkość nie ma znaczenia. Piekłam je w różnych formach i zawsze wychodzi świetne.
- Ciasto można przeciąć na pół i posmarować konfiturą, np. śliwkową.
- Mąkę pełnoziarnistą można zastąpić zwykłą pszenną. Wówczas ciasto będzie jeszcze bardziej delikatne i puszyste.




