Ciasto orkiszowe z rabarbarem. BLW.

„Mamo, a upieczemy jakieś ciasto?”. To chyba jedno z najczęstszych pytań w czasie kwarantanny. No dobra, częściej słyszę „Mamo, a kiedy wreszcie otworzą przedszkole?”. W każdym razie jest maj, a jak maj to przecież rabarbar. Mieliśmy już drożdżówkę z rabarbarem, więc tym razem czas na ciasto jogurtowe. U mnie wersja zdecydowanie mocno odchudzona, bo tylko z 1 łyżką cukru. Słodyczy nadaje mąka kokosowa i powidła (100% jabłkowe bez cukru i soku zagęszczonego). 

ciasto orkiszowe z rabarbarem

Ciasto orkiszowe z rabarbarem

Lista składników:

  • 180 g mąki orkiszowej jasnej 
  • 50 g mąki kokosowej 
  • 2 łyżki wiórków kokosowych + 1 łyżka do posypania wierzchu  
  • 1 łyżka cukru kokosowego 
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 3 jajka
  • 150 g gęstego jogurtu (użyłam Bielucha)
  • 1 łyżka powideł (u mnie jabłkowe, można pominąć i dać więcej jogurtu)
  • 100 ml oleju 
  • 2 łodygi rabarbaru 

Sposób przygotowania:  

  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. 
  • Do miski wsypuję mąkę orkiszową i kokosową, wiórki, cukier i sodę. Mieszam suche składniki. Dodaję jajka, jogurt, powidła i olej. Mieszam składniki aż połączą się. 
  • Rabarbar myję i kroję na kawałki. 3/4 owoców dodaję do ciasta i ponownie mieszam. Przekładam ciasto do formy (używam silikonowej, która nie wymaga natłuszczania i wykładania papierem). Pozostały rabarbar układam na wierzchu i lekko dociskam. Całość posypuję wiórkami. 
  • Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę 45 minut (lub do suchego patyczka) w opcji góra dół bez termoobiegu.
ciasto orkiszowe z rabarbarem
ciasto orkiszowe z rabarbarem