Ciasto marchewkowo-orzechowe z pomarańczowym mascarpone. BLW.

Do przygotowania tego ciasta zainspirował mnie przepis znaleziony w sieci. Niestety ilość użytego cukru od razu zdyskwalifikowała ciasto. Szybko przypomniałam sobie o torcie marchewkowym z orzechami, który upiekłam na urodziny taty Kaliny. Zmodyfikowałam przepis i nadałam mu nieco świątecznego charakteru. 

Od jakiego wieku można podać takie ciasto? Sam biszkopt dałabym maluchowi, który opanował już sztukę trzymania, gryzienia i przełykania jedzenia. Zawarta w cieście ilość cukru jest minimalna, więc przy okazji świąt lub urodzin na pewno nie zaszkodzi, na codzień lepiej całkowicie zrezygnować z dosładzania. Niestety krem z mascarpone jest dosyć tłusty (i zawiera miód, który podaje się po skończonym roku), dlatego lepiej nie serwować go niemowlakowi. Dla starszaka takie ciasto może stanowić alternatywę dla tradycyjnych wypieków i sklepowych słodyczy. Zawarta w przepisie ilość marchewki i orzechów na pewno działa na plus dla tego typu deserów.  

Świąteczne ciasto marchewkowe z orzechami i pomarańczą

Ciasto marchewkowo-orzechowe z pomarańczowym mascarpone

Lista składników:

  • 2 jajka
  • 40 g cukru kokosowego 
  • 220 g marchewki 
  • 100 ml oleju (użyłam rzepakowego)
  • 100 g orzechów (użyłam mieszanki włoskich, pekan i migdałów)
  • 50 g wiórków kokosowych (niesiarkowanych)
  • 100 g mąki pszennej (użyłam luksusową typ 550)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej (lub więcej jeżeli ma być bardziej piernikowe)
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao (można dać więcej lub pominąć, kakao nadaje ładny kolor)
  • 1 pomarańcza
  • sok z 1/2 cytryny (lub więcej wedle preferencji) 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 1 łyżeczka miodu (lub więcej jak wolisz słodszy krem)
  • kilka moreli do dekoracji (niesiarkowanych)
  • 2-3 kostki czekolady 70% kakao do dekoracji 

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewam do 170 stopni. 
  • Orzechy umieszczam w malakserze i rozdrabniam. Powinny powstać drobne okruszki.
  • Do miski przesiewam mąkę. Dodaję wiórki kokosowe, przyprawę piernikową, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Mieszam suche składniki.
  • Marchewkę myję, obieram i wrzucam do malaksera. Rozdrabniam najbardziej jak się da. Można też zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 
  • Skórkę z pomarańczy dokładnie szoruję, a następnie przelewam wrzątkiem. Ścieram na tarce o drobnych oczkach tylko pomarańczową warstwę. Starcie białej warstwy sprawi, że ciasto będzie gorzkie. 
  • Oddzielam żółtka od białek. Białka umieszczam w misce miksera i ubijam na sztywną pianę.
  • Zwalniam nieco obroty miksera i cały czas mieszając dodaję po jednym żółtku. Następnie małymi porcjami do ubijających się białek dodaję cukier. 
  • Mieszam dalej i wolnym strumieniem dolewam olej i wrzucam skórkę z pomarańczy. 
  • Cały czas mieszając dodaję po jednej łyżce orzechów i marchewki. To samo robię z przygotowanymi wcześniej suchymi składnikami. Po dodaniu ostatniej łyżki mieszam jeszcze przez chwilę. 
  • Gdy ciasto jest gotowe przekładam je do formy (u mnie średnica ok 20 cm). Ja użyłam silikonowej, która nie wymaga natłuszczania lub wykładania papierem do pieczenia. 
  • Wkładam formę do nagrzanego piekarnika. Piekę ok 45 minut (lub do suchego patyczka) w opcji z termoobiegiem.
  • Gdy ciasto jest gotowe wyciągam je z formy i pozostawiam do ostygnięcia na kratce. Ścinam ewentualne nierówności.
  • Ostudzony biszkopt rozcinam na 2 części, a następnie nasączam sokiem wyciśniętym z cytryny. Krok ten można pominąć, ja jednak lubię delikatną kwasowość ciasta z kremem. 
  • Do miski przekładam serek mascarpone, dodaję miód i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Ubijam całość na wysokich obrotach przez ok 1 minutę. Serek powinien zrobić się lekko puszysty. Pozostałą część pomarańczy kroję w drobną kostkę. 
  • Spód ciasta smaruję połową kremu i wykładam kawałkami pomarańczy. Przykrywam drugą warstwą. Wierzch smaruję pozostałym kremem. Całość dekoruję kawałkami moreli i wiórkami czekolady. 

Uwagi: 

  • Jeżeli chcesz przygotować krem w wersji bezmlecznej to skorzystaj z przepisu na bitą śmietanę kokosową. Wówczas do kremu nie dodawaj soku z pomarańczy. Cały owoc pokrój w kostkę i połóż na biszkopcie. 
  • Jeżeli chcesz przygotować biszkopt bez mąki pszennej to skorzystaj z przepisu na biszkopt owsiany. Mąkę pszenną możesz też zamienić na mieszankę bezglutenową. Inspiracji szukaj  w przepisie na tort szpinakowy

Ciasto marchewkowo-orzechowe z pomarańczowym mascarpone

Ciasto marchewkowo-orzechowe z pomarańczowym mascarpone

Ciasto marchewkowo-orzechowe z pomarańczowym mascarpone

Ciasto marchewkowo-orzechowe z pomarańczowym mascarpone

Ciasto marchewkowo-orzechowe z pomarańczowym mascarpone

Ciasto marchewkowo-orzechowe z pomarańczowym mascarpone



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *