Do przygotowania tego ciasta zainspirował mnie przepis znaleziony w sieci. Niestety ilość użytego cukru od razu zdyskwalifikowała ciasto. Szybko przypomniałam sobie o torcie marchewkowym z orzechami, który upiekłam na urodziny taty Kaliny. Zmodyfikowałam przepis i nadałam mu nieco świątecznego charakteru.
Od jakiego wieku można podać takie ciasto? Sam biszkopt dałabym maluchowi, który opanował już sztukę trzymania, gryzienia i przełykania jedzenia. Zawarta w cieście ilość cukru jest minimalna, więc przy okazji świąt lub urodzin na pewno nie zaszkodzi, na codzień lepiej całkowicie zrezygnować z dosładzania. Niestety krem z mascarpone jest dosyć tłusty (i zawiera miód, który podaje się po skończonym roku), dlatego lepiej nie serwować go niemowlakowi. Dla starszaka takie ciasto może stanowić alternatywę dla tradycyjnych wypieków i sklepowych słodyczy. Zawarta w przepisie ilość marchewki i orzechów na pewno działa na plus dla tego typu deserów.
Świąteczne ciasto marchewkowe z orzechami i pomarańczą
Lista składników:
- 2 jajka
- 40 g cukru kokosowego
- 220 g marchewki
- 100 ml oleju (użyłam rzepakowego)
- 100 g orzechów (użyłam mieszanki włoskich, pekan i migdałów)
- 50 g wiórków kokosowych (niesiarkowanych)
- 100 g mąki pszennej (użyłam luksusową typ 550)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej (lub więcej jeżeli ma być bardziej piernikowe)
- 1 łyżeczka naturalnego kakao (można dać więcej lub pominąć, kakao nadaje ładny kolor)
- 1 pomarańcza
- sok z 1/2 cytryny (lub więcej wedle preferencji)
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka miodu (lub więcej jak wolisz słodszy krem)
- kilka moreli do dekoracji (niesiarkowanych)
- 2-3 kostki czekolady 70% kakao do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewam do 170 stopni.
- Orzechy umieszczam w malakserze i rozdrabniam. Powinny powstać drobne okruszki.
- Do miski przesiewam mąkę. Dodaję wiórki kokosowe, przyprawę piernikową, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Mieszam suche składniki.
- Marchewkę myję, obieram i wrzucam do malaksera. Rozdrabniam najbardziej jak się da. Można też zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Skórkę z pomarańczy dokładnie szoruję, a następnie przelewam wrzątkiem. Ścieram na tarce o drobnych oczkach tylko pomarańczową warstwę. Starcie białej warstwy sprawi, że ciasto będzie gorzkie.
- Oddzielam żółtka od białek. Białka umieszczam w misce miksera i ubijam na sztywną pianę.
- Zwalniam nieco obroty miksera i cały czas mieszając dodaję po jednym żółtku. Następnie małymi porcjami do ubijających się białek dodaję cukier.
- Mieszam dalej i wolnym strumieniem dolewam olej i wrzucam skórkę z pomarańczy.
- Cały czas mieszając dodaję po jednej łyżce orzechów i marchewki. To samo robię z przygotowanymi wcześniej suchymi składnikami. Po dodaniu ostatniej łyżki mieszam jeszcze przez chwilę.
- Gdy ciasto jest gotowe przekładam je do formy (u mnie średnica ok 20 cm). Ja użyłam silikonowej, która nie wymaga natłuszczania lub wykładania papierem do pieczenia.
- Wkładam formę do nagrzanego piekarnika. Piekę ok 45 minut (lub do suchego patyczka) w opcji z termoobiegiem.
- Gdy ciasto jest gotowe wyciągam je z formy i pozostawiam do ostygnięcia na kratce. Ścinam ewentualne nierówności.
- Ostudzony biszkopt rozcinam na 2 części, a następnie nasączam sokiem wyciśniętym z cytryny. Krok ten można pominąć, ja jednak lubię delikatną kwasowość ciasta z kremem.
- Do miski przekładam serek mascarpone, dodaję miód i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Ubijam całość na wysokich obrotach przez ok 1 minutę. Serek powinien zrobić się lekko puszysty. Pozostałą część pomarańczy kroję w drobną kostkę.
- Spód ciasta smaruję połową kremu i wykładam kawałkami pomarańczy. Przykrywam drugą warstwą. Wierzch smaruję pozostałym kremem. Całość dekoruję kawałkami moreli i wiórkami czekolady.
Uwagi:
- Jeżeli chcesz przygotować krem w wersji bezmlecznej to skorzystaj z przepisu na bitą śmietanę kokosową. Wówczas do kremu nie dodawaj soku z pomarańczy. Cały owoc pokrój w kostkę i połóż na biszkopcie.
- Jeżeli chcesz przygotować biszkopt bez mąki pszennej to skorzystaj z przepisu na biszkopt owsiany. Mąkę pszenną możesz też zamienić na mieszankę bezglutenową. Inspiracji szukaj w przepisie na tort szpinakowy.