
Uwielbiam ciasto marchewkowe. Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby go. Jesienią marchew zamieniam na dynię i placek wychodzi jeszcze lepszy. Jest słodki, mięciutki i wilgotny. Taki po prostu idealny na deser, a nawet słodką kolację. Tak, dobrze czytasz, moje dziecko na kolację dostało ciasto dyniowe. Młoda była zadowolona i ze smakiem wciągnęła wszystko, ja natomiast miałam pewność, że nic nie zostanie na talerzu. Czasami warto zrobić drobne ustępstwo w kierunku dziecka i podać na kolację zdrowe łakocie. To przecież tylko dynia, jajka, mąka pełnoziarnista, mleko i tłuszcz. Równie dobrze mogłam zrobić z tego gofry czy placuszki.
Lista składników:
- 1/2 szklanki startej dyni
- 1 szklanka mąki orkiszowej pelnoziarnistej (można dać pszenną)
- 3 łyżki mąki kokosowej (można pominąć lub dać migdałową)
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka (u mnie krowie ekologiczne z Piątnica, można dać roślinne lub wodę)
- 50 ml oleju (u mnie rzepakowy, można dać kokosowy lub z pestek dyni)
- 1 łyżka zmielonych pestek dyni (można pominąć)
- garść rodzynek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 plasterek imbiru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli (u mnie himalajskiej, do ubicia białek)
Sposób przygotowania:
- Dynię i imbir ścieram na tarce o drobnych oczkach.Rodzynki siekam na małe kawałki. Pestki dyni rozgniatam w moździerzu. Można też wykorzystać rozdrabniacz.
- Białka oddzielam od żółtek. Do miski z dynią wkładam żółtka, a białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli himalajskiej.
- Do miski z dynią, imbirem i żółtkami wsypuję rozdrobnione pestki dyni i rodzynki, mąkę kokosową i orkiszową, cynamon i kurkumę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dolewam mleko i olej. Mieszam ciasto – powinno być dosyć gęste.
- Do ciasta przekładam białko i mieszam delikatnie. Nabieram po jednej łyżce białka, aby w miarę możliwości piana nie opadła zbyt mocno. Dzięki temu ciasto będzie napowietrzone.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 40 minut (opcja góra-dół bez termoobiegu). Warto co jakiś czas sprawdzić ciasto patyczkiem. Im mniejsza blaszka tym ciasto dłużej będzie się piekło w środku.
Wyglada kuszaco 🙂 Ja bede dzis piekla tarte z dyni 😉
To już wiem, co wyczarujemy z dyni, która leży w kuchni 🙂
gotowe! Pyszne!! ale ja musialam dodac troche syropu klonowego…. bo ja lubie slodsze….
Super, że Wam smakowało.
Jakiej wielkości foremki używasz w tym przepisie?
Ja mam formę o wymiarach 21×19 cm.
Dziękuję ☺
Na liście składników podany jest olej. W wykonaniu nie ma już go…należy go oprócz wody/mleka dodać, prawda?
O rety, faktycznie. Należy dodać razem z mlekiem.