Ciasto dyniowe bez cukru. BLW.

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Dynia to takie cudowne warzywo, z którego powstanie zupa, kluski, smarowidło na kanapkę i pyszne ciasto. Uwielbiam dynię za jakiej wszechstronność, delikatny smak i łatwość wykorzystania w kuchni. Szeroki wybór przepisów z dynią w roli głównej znajduje się w moim ebooku Dynia (kliknij 👈), który każdemu będę polecać. Jest w nim aż 27 dyniowych dań oraz praktyczne wskazówki jaką dynię wybrać, jak doprawiać oraz jak przerabiać na mus do zamrożenia. 

Dla wszystkich fanów ciast dyniowych mam dziś przepis na ciasto ze świeżą dynią. Nie ma tu musu z pieczonej dyni. Dynia jest starta na tarce, a jej kawałeczki są wyczuwalne. My potraktowaliśmy ten wypiek jako chlebek i zjedliśmy na kolację z serkiem śmietankowym i awokado. Nie muszę ukrywać, że dzieci były zachwycone. Ciasto jest bez cukru, jednak jest delikatnie słodkie właśnie za sprawą dyni i daktyli. 

ciasto dyniowe bez cukru

Chlebek dyniowy dla dzieci

Lista składników:

  • 200 g dyni hokkaido (surowej)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki (ok 130 g, użyłam pszennej luksusowej)
  • 1/2 szklanka wiórków kokosowych (niesiarkowanych)
  • 1/2 szklanki orzechów i pestek (użyłam mieszanki pekan, pestek dyni i słonecznika)
  • 5 suszonych daktyli
  • 5 łyżek oleju rzepakowego 
  • 3 łyżki wody 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka karobu (opcjonalnie kakao, można pominąć)

Sposób przygotowania: 

  • Daktyle zalewam 3 łyżkami gorącej wody i pozostawiam do namoczenia na 10 minut. Następnie odcedzam je i drobno siekam. Wody nie wylewam, przyda się później. 
  • Dynię ścieram na tarce o średnich oczkach (ja rozdrobniłam ją w malakserze). 
  • Orzechy, słonecznik i pestki dyni drobno siekam (można rozdrobnić w malakserze). 
  • Do miski wsypuję wszystkie suche składniki: mąkę, wiórki kokosowe, cynamon, sodę i karob. Mieszam krótko, a następnie dodaję orzechy i dynię. Ponownie bardzo krótko mieszam. 
  • Do małej miseczki wbijam jajka, roztrzepuję je i dodaję do pozostałych składników. Dolewam olej i wodę z moczenia daktyli. 
  • Krótko mieszam, aby finalnie połączyć składniki. Ciasto będzie wydawać się zbyt suche, ale takie właśnie ma być. Nie należy dolewać więcej wody, bo może wyjść zakalec. 
  • Przekładam ciasto do formy – używam silikonowej, która nie wymaga wykładania papierem ani natłuszczania. 
  • W międzyczasie piekarnik nastawiam na 180 stopni. Gdy jest gorący wstawiam do niego ciasto. Piekę ok 45 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu. 

Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama 

chlebek dyniowy bez cukru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *