Ciasto drożdżowe z rabarbarem. Szybkie i łatwe. BLW.

Kocham wiosnę. Za zieleń, słońce, szparagi i rabarbar. Widząc go w sklepie nie mogłam mu się oprzeć, dlatego kupiłam i od razu zaczęłam piec. Ciasto drożdżowe z rabarbarem to dla mnie synonim prawdziwej wiosny. Przepis na moją drożdżówkę to wariacja na temat uproszczonego patenntone – jest od niego jeszcze łatwiejsza i szybsza. To ciasto, które robi się samo, więc z pewnością bez problemu przygotujecie je z dzieckiem (nawet tym na rękach). W przeciwieństwie do wielu innych przepisów nie trzeba tu rozpuszczać masła – wystarczy wrzucić składniki do miski i wymieszać (najlepiej, gdy robi to robot). Niewątpliwie jest to moje ulubione ciasto drożdżowe i na pewno będzie Waszym ulubionym. 

Na koniec polecam kilka innych drożdżowych przepisów:

ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Lista składników:

  • 3 jajka
  • 250 g mąki pszennej (używam 450)
  • 30 g cukru (używam trzcinowego muscovado) 
  • 7 g suchych drożdży (1 saszetka)
  • 100 ml ciepłego mleka (używam sojowego)
  • 100 g miękkiego masła
  • rabarbar 

Sposób przygotowania:

  • Zaczynam od wyciągnięcia wszystkich składników na blat, aby osiągnęły temperaturę pokojową. 
  • W pierwszej kolejności do miski wkładam suche składniki: mąka, drożdże i cukier. Mieszam je łyżką. 
  • W następnym koku dodaję jajka, dolewam napój sojowy i dokładam rozgniecione w palcach miękkie masło (nie trzeba go rozpuszczać). 
  • Za pomocą miksera planetarnego wyrabiam ciasto. Może wydawać się, że jest ono zbyt płynne, jednak po wyrośnięciu nabierze odpowiedniej gęstości. Nakrywam ciasto szmatką i pozostawiam do podwojenia objętości. 
  • W międzyczasie kroję rabarbar na kawałki, a piekarnik nagrzewam do 180 stopni. 
  • Wyrośnięte ciasto przekładam do formy do pieczenia. Używam formy silikonowej, która nie wymaga natłuszczania. Na koniec na wierzch wykładam pokrojony wcześniej rabarbar. Jeśli ciasto mocno opadło w trakcie przekładania to należy zostawić je jeszcze na ok 10-15 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Wstawiam ciasto do gorącego piekarnika – piekę ok 40 minut (lub do suchego patyczka). 
składniki na drożdżówkę z rabarbarem

Jeśli podoba Ci się ten wpis postaw mi wirtualną kawę

buycoffee.to/gotujaca.mama 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *