Kocham wiosnę. Za zieleń, słońce, szparagi i rabarbar. Widząc go w sklepie nie mogłam mu się oprzeć, dlatego kupiłam i od razu zaczęłam piec. Ciasto drożdżowe z rabarbarem to dla mnie synonim prawdziwej wiosny. Przepis na moją drożdżówkę to wariacja na temat uproszczonego patenntone – jest od niego jeszcze łatwiejsza i szybsza. To ciasto, które robi się samo, więc z pewnością bez problemu przygotujecie je z dzieckiem (nawet tym na rękach). W przeciwieństwie do wielu innych przepisów nie trzeba tu rozpuszczać masła – wystarczy wrzucić składniki do miski i wymieszać (najlepiej, gdy robi to robot). Niewątpliwie jest to moje ulubione ciasto drożdżowe i na pewno będzie Waszym ulubionym.
Na koniec polecam kilka innych drożdżowych przepisów:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Lista składników:
- 3 jajka
- 250 g mąki pszennej (używam 450)
- 30 g cukru (używam trzcinowego muscovado)
- 7 g suchych drożdży (1 saszetka)
- 100 ml ciepłego mleka (używam sojowego)
- 100 g miękkiego masła
- rabarbar
Sposób przygotowania:
- Zaczynam od wyciągnięcia wszystkich składników na blat, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
- W pierwszej kolejności do miski wkładam suche składniki: mąka, drożdże i cukier. Mieszam je łyżką.
- W następnym koku dodaję jajka, dolewam napój sojowy i dokładam rozgniecione w palcach miękkie masło (nie trzeba go rozpuszczać).
- Za pomocą miksera planetarnego wyrabiam ciasto. Może wydawać się, że jest ono zbyt płynne, jednak po wyrośnięciu nabierze odpowiedniej gęstości. Nakrywam ciasto szmatką i pozostawiam do podwojenia objętości.
- W międzyczasie kroję rabarbar na kawałki, a piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
- Wyrośnięte ciasto przekładam do formy do pieczenia. Używam formy silikonowej, która nie wymaga natłuszczania. Na koniec na wierzch wykładam pokrojony wcześniej rabarbar. Jeśli ciasto mocno opadło w trakcie przekładania to należy zostawić je jeszcze na ok 10-15 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Wstawiam ciasto do gorącego piekarnika – piekę ok 40 minut (lub do suchego patyczka).

Jeśli podoba Ci się ten wpis postaw mi wirtualną kawę
buycoffee.to/gotujaca.mama