To ciasto jest wariacją bułek drożdżowych z batatem i jak większość naszych pewniaków powstało w myśl zasady „potrzeba jest matką wynalazków”. W czasie choroby dzieci wszystkie chwyty są dozwolone, aby jakoś przetrwać zamknięcie w domu. My lubimy spędzać czas w kuchni, a Kalina spełnia się jako mała kuchareczka, odmierzając składniki i mieszając je w misce.
Pierwotnie planowałam upiec bułki. Kalina jednak mnie naprostowała i zaordynowała, że robimy ciasto z wiśniami. Szybka zmiana formy i drożdżówka gotowa. Na dodatek jest wegańska i nadaje się dla małych alergików, ponieważ nie zawiera jajek i nabiału. W ciągu kilku dni piekłam ją kilka razy modyfikując przepis pod zawartość lodówki. Ciasto uda się z dodatkiem marchewki i w wersji z mąką pszenną pełnoziarnistą. Ciasto w moim odczuciu nie wymaga dodawania zbyt dużo cukru, ponieważ batat jest słodki.

Tłem do zdjęcia jest książka Przesuń paluszkiem. Kiedy słońce wstaje.
Ciasto drożdżowe z batatem i wiśniami
Lista składników:
- 100 g mąki owsianej (można użyć płatków owsianych zmielonych na mąkę)
- 170 g mąki pszennej
- 100 g batata
- 60 g miękkiego oleju kokosowego
- 120-150 ml wody
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 łyżka cukru kokosowego
- szczypta soli
- 1/2 szklanki wiśni (użyłam mrożonych)
Sposób przygotowania:
- Batata obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach (można rozdrobnić malakserem).
- Do miski wsypuję mąkę pszenna i owsianą, drożdże, cukier i sól. Mieszam suche składniki. Dodaję batata i ponownie mieszam. Dokładam miękki olej kokosowy i dolewam wodę (120 ml).
- Zaczynam zagniatać ciasto za pomocą miksera planetarnego. Ciasto wyrabiam ok 10 minut na średnich obrotach miksera. Jeżeli jest zbyt suche małymi porcjami dolewam pozostałą ilość wody.
- Nakrywam miskę ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (powinno podwoić swoją objętość). Przekładam ciasto do formy (używam silikonowej, która nie wymaga natłuszczania) i dodaję wiśnie (wciskam je w ciasto). Pozostawiam do ponownego wyrośnięcia.
- W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 190 stopni. Wyrośnięte ciasto piekę ok 40 minut (lub do suchego patyczka) w opcji góra-dół bez termoobiegu. Po upieczeniu studzę na kratce.
Uwagi:
- Wiśnie można zamienić na inne ulubione owoce, np. rabarbar, truskawki i śliwki.
- Batata można zamienić na marchewkę.
- Mąkę owsianą można zamienić na pszenną, np. na pełnoziarnistą.
- Olej kokosowy można zamienić na masło (opcja nie dla alergików).
