Ciasto drożdżowe z batatem i wiśniami. Bez mleka i jajek. BLW.

To ciasto jest wariacją bułek drożdżowych z batatem i jak większość naszych pewniaków powstało w myśl zasady „potrzeba jest matką wynalazków”. W czasie choroby dzieci wszystkie chwyty są dozwolone, aby jakoś przetrwać zamknięcie w domu. My lubimy spędzać czas w kuchni, a Kalina spełnia się jako mała kuchareczka, odmierzając składniki i mieszając je w misce. 

Pierwotnie planowałam upiec bułki. Kalina jednak mnie naprostowała i zaordynowała, że robimy ciasto z wiśniami. Szybka zmiana formy i drożdżówka gotowa. Na dodatek jest wegańska i nadaje się dla małych alergików, ponieważ nie zawiera jajek i nabiału. W ciągu kilku dni piekłam ją kilka razy modyfikując przepis pod zawartość lodówki. Ciasto uda się z dodatkiem marchewki i w wersji z mąką pszenną pełnoziarnistą. Ciasto w moim odczuciu nie wymaga dodawania zbyt dużo cukru, ponieważ batat jest słodki. 

Ciasto drożdżowe z batatem i wiśniami Bez mleka i jajek BLW

Tłem do zdjęcia jest książka Przesuń paluszkiem. Kiedy słońce wstaje.

Ciasto drożdżowe z batatem i wiśniami

Lista składników:

  • 100 g mąki owsianej (można użyć płatków owsianych zmielonych na mąkę)
  • 170 g mąki pszennej 
  • 100 g batata
  • 60 g miękkiego oleju kokosowego
  • 120-150 ml wody
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru kokosowego 
  • szczypta soli 
  • 1/2 szklanki wiśni (użyłam mrożonych)

Sposób przygotowania:

  • Batata obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach (można rozdrobnić malakserem). 
  • Do miski wsypuję mąkę pszenna i owsianą, drożdże, cukier i sól. Mieszam suche składniki. Dodaję batata i ponownie mieszam. Dokładam miękki olej kokosowy i dolewam wodę (120 ml). 
  • Zaczynam zagniatać ciasto za pomocą miksera planetarnego. Ciasto wyrabiam ok 10 minut na średnich obrotach miksera. Jeżeli jest zbyt suche małymi porcjami dolewam pozostałą ilość wody. 
  • Nakrywam miskę ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (powinno podwoić swoją objętość). Przekładam ciasto do formy (używam silikonowej, która nie wymaga natłuszczania) i dodaję wiśnie (wciskam je w ciasto). Pozostawiam do ponownego wyrośnięcia. 
  • W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 190 stopni. Wyrośnięte ciasto piekę ok 40 minut (lub do suchego patyczka) w opcji góra-dół bez termoobiegu. Po upieczeniu studzę na kratce. 

Uwagi:

  • Wiśnie można zamienić na inne ulubione owoce, np. rabarbar, truskawki i śliwki. 
  • Batata można zamienić na marchewkę. 
  • Mąkę owsianą można zamienić na pszenną, np. na pełnoziarnistą. 
  • Olej kokosowy można zamienić na masło (opcja nie dla alergików). 
Ciasto drożdżowe z batatem i wiśniami Bez mleka i jajek BLW

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *