Ciasto bananowe z morelami. BLW.

Postawą tego ciasta był mój ulubiony bananowiec z mąki pszennej pełnoziarnistej. Niestety nie miałam odpowiedniej mąki, więc  wykorzystałam pszenną typ 750, ryżową i kokosową, która dodała słodyczy. Ciasto wzbogaciłam morelami, które wprowadziły lekko kwaśną nutę i letni charakter. Bananowiec jest na tyle zwarty, że bez problemu można zabrać go na drugie śniadanie poza domem. U nas połowa formy zniknęła jeszcze przed 9 rano. Tata spakował część do pracy, a Kalina zjadła na deser po śniadaniu – nie wiem gdzie ona to mieści. 

Ciasto bananowe z morelami
Drukuj przepis
Czas gotowania
45 min
Czas gotowania
45 min
Lista składników
  1. 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 750)
  2. 1/2 szklanki mąki ryżowej
  3. 1/4 szklanki mąki kokosowej
  4. 50 ml mleka
  5. 30 ml oleju
  6. 1 łyżka soku z pomarańczy (lub z cytryny)
  7. 2 jajka
  8. 2 banany
  9. garść pestek dyni i słonecznika
  10. 1 łyżeczka karobu (można pominąć lub dać kakao)
  11. 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  12. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  13. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  14. 2-3 morele
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni.
  2. Morele myję i kroję na niewielkie kawałki.
  3. Pestki dyni i słonecznika siekam na kawałki.
  4. Banany rozgniatam widelcem. Dodaję do nich jajka, olej, mleko i sok z pomarańczy. Mieszam mokre składniki.
  5. Dosypuję mąkę pszenną, ryżową i kokosową oraz karob, cynamon proszek do pieczenia, sodę i posiekane nasiona. Mieszam całość do połączenia się składników.
  6. Ciasto przekładam do silikonowej formy. Jeżeli używasz innej formy to wyłóż ją papierem do pieczenia. Wygładzam wierzch ciasta i układam na nim pokrojone morele.
  7. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę 20 minut z termoobiegiem. Następnie zmieniam ustawienia na opcję góra-dół i piekę kolejne 25 minut lub do suchego patyczka.
  8. Wyciągam ciasto z formy i studzę na kratce. Podaję dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Uwagi
  1. Ciasto upiekłam w okrągłej formie o średnicy ok 19 cm.
  2. Jeżeli nie masz termoobiegu to ciasto piecz w opcji góra-dół w 180 stopniach i kontroluj stan wypieczenia za pomocą patyczka.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
  Ciasto bananowe z morelami

Ciasto bananowe z morelami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *