Ciastka z ciecierzycy. BLW.

Bez jajka, bez mąki, bez mleka. Wysokobiałkowa i zdrowa przekąska nie tylko dla dzieci. Ciastka z ciecierzycy to świetna alternatywa dla klasycznych ciastek. Są szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. Moje dzieci je uwielbiają pomimo tego, że cieciorka jest w nich wyczuwalna.

Ciastka słodzone są syropem daktylowym, jednak można zamienić go na inne słodziwa zastępujące cukier, np. syrop klonowy lub miód. Pamiętaj jednak, że ilość cukru w diecie dzieci do 3 roku życia nie powinna przekraczać 3,5 łyżeczek dziennie, a do 6 roku życia 4,5 łyżeczek dziennie. 

Ciastka można zrobić z ciecierzycy samodzielnie ugotowanej lub takiej gotowej ze słoika lub puszki. Zobacz moją instrukcję krok po kroku jak ugotować ciecierzycę

czekoladowe ciasteczka z ciecierzycy

Czekoladowe ciastka z ciecierzycy (cieciorki)

Lista składników:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 szklanki masła orzechowego 
  • 2 łyżki syropu daktylowego 
  • 1 łyżeczka kakako
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki prawdziwej wanilii

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Blaszkę wykładam papierem lub matą silikonową do pieczenia. 
  • Do kielicha blendera wkładam ugotowaną ciecierzycę. Dodaję masło orzechowe, syrop daktylowy, kakao, sodę oczyszczoną i wanilię, a następnie wszystko dokładnie blenduję. 
  • Łyżką wykładam masę na formę do pieczenia formując małe ciasteczka. 
  • Wstawiam do piekarnika i piekę ok 10-15 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu. Ciasteczka należy pilnować, bo lubią się przypalać. Jeśli ciasteczka są miękkie po 15 minutach można zostawić je na dodatkowe 5 minut w wyłączonym piekarniku. 
  • Ciastka z ciecierzycy należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (o ile cokolwiek zostanie). 

Na zakończenie chcę Wam polecić mój film, w którym przygotowuję ciasteczka razem z Kalinką. 

ebook z przepisami dla dzieci
czekoladowe ciasteczka z ciecierzycy