Bez jajka, bez mąki, bez mleka. Wysokobiałkowa i zdrowa przekąska nie tylko dla dzieci. Ciastka z ciecierzycy to świetna alternatywa dla klasycznych ciastek. Są szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. Moje dzieci je uwielbiają pomimo tego, że cieciorka jest w nich wyczuwalna.
Ciastka słodzone są syropem daktylowym, jednak można zamienić go na inne słodziwa zastępujące cukier, np. syrop klonowy lub miód. Pamiętaj jednak, że ilość cukru w diecie dzieci do 3 roku życia nie powinna przekraczać 3,5 łyżeczek dziennie, a do 6 roku życia 4,5 łyżeczek dziennie.
Ciastka można zrobić z ciecierzycy samodzielnie ugotowanej lub takiej gotowej ze słoika lub puszki. Zobacz moją instrukcję krok po kroku jak ugotować ciecierzycę.

Czekoladowe ciastka z ciecierzycy (cieciorki)
Lista składników:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 2 łyżki syropu daktylowego
- 1 łyżeczka kakako
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki prawdziwej wanilii
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Blaszkę wykładam papierem lub matą silikonową do pieczenia.
- Do kielicha blendera wkładam ugotowaną ciecierzycę. Dodaję masło orzechowe, syrop daktylowy, kakao, sodę oczyszczoną i wanilię, a następnie wszystko dokładnie blenduję.
- Łyżką wykładam masę na formę do pieczenia formując małe ciasteczka.
- Wstawiam do piekarnika i piekę ok 10-15 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu. Ciasteczka należy pilnować, bo lubią się przypalać. Jeśli ciasteczka są miękkie po 15 minutach można zostawić je na dodatkowe 5 minut w wyłączonym piekarniku.
- Ciastka z ciecierzycy należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (o ile cokolwiek zostanie).
Na zakończenie chcę Wam polecić mój film, w którym przygotowuję ciasteczka razem z Kalinką.

