Mamo, co będzie dziś na podwieczorek? A może zrobimy jakieś ciastka? Czy dasz mi coś słodkiego? Nawet nie wiem kiedy takie pytania zaczęły pojawia się u Kaliny. Jak miała 2 lata? A może 3? Tak na prawdę do domowych słodkości ciągnęło ją znacznie wcześniej. Nie inaczej jest w przypadku Karola. On także uwielbia domowe wypieki. I ja nie widzę w tym nic złego pod warunkiem, że „słodkości” dopasowane są do wieku dziecka i stanowią element różnorodnej i dobrze zbilansowanej diety.

Ciastka owsiane z tahini i kakao
Lista składników:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki tahini
- 1 łyżeczka kakao
- 1 banan
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
- Wszystkie składniki umieszczam w malakserze. Miksuję przez chwilę, aż składniki połączą się. Nie rozdrabniam płatków owsianych na jednolitą masę.
- Jeżeli nie używam malaksera to umieszczam w misce wszystkie składniki poza płatkami. Blenduję je, a następnie dodaję płatki i miksuję jeszcze przez kilka sekund.
- Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Łyżką wykładam ciasto na blaszkę i formuję ciastka.
- Wkładam do gorącego piekarnika. Piekę ok 17 minut w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Studzę na kratce.
Uwagi:
- Ciasta słodzone są wyłącznie bananem. Wg mnie jest to wystarczający poziom słodyczy dla niemowlaka i małego dziecka. Jeśli jednak starszak woli słodsze wypieki to do masy można dodać odrobinę syropu daktylowego lub innego dozwolonego słodziwa.
